Přetápění kotle za studena

Rubriky:

Reklama
VD Vladislav Duba @vladislav.duba před rokem10.07.2022 17:27:21
Přetápění kotle za studena

Dobrý den,
před rokem jsme koupili domek, kde je kotel na tuhá paliva. Je u něj kubíková nádrž na teplou vodu a řídící jednotka. Tato jednotka ovládá třícestný ventil.
Zapojení má dvě oběhová čerpadla, jedno u kotle. Druhé do radiátorů.
Problém je, že se kotel velice snadno přetopí. Stává se to nejčastěji při zatápění když voda i v nádrži vychladne. Poté se musí zatápět velice pomalu, než se to celé nahřeje a začne to fungovat jak má. (mám pocit že to je mezi 30 - 40 stupňi na vodě v nádrži. Když je 30, je problém, 40 je ještě OK, snažím se znovu zatápět kolem 45 stupňů)
Problém je, že přijedete po víkendu a v domě máte 15 stupňů. Chcete vytopit radiátory ale místo toho vynášíte hořící špalky, aby kotel vychladl a teplá voda nejde ani do radiátorů a ani do nádrže. zřejmě se honí pouze kotlem tou vracečkou až máte 120°C.
Není mi jasné proč se to tak děje. Domnívám se, že musí být někde chyba v zapojení. Případně špatně navržený termostatický ventil u vstupu do kotle (je tam 45 stupňů)
Není mi jasné, proč je z třícestného ventilu řízeného jednotkou trubka na vodu co se vrací z radiátorů a ani proč se voda z radiátorů nenapojuje přímo ke kotli ale před termostatický ventil pevný.
V některých bodech si ani nejsem jist, jakým směrem voda vlastně proudí.
V papírech od kotle jsem našel a pozval firmu co to tady na dotaci v minulosti montovala a našli pouze prasklou pojistku, takže se nehýbal ten třícestný ventil. Ten jsme rozhýbali a už to "funguje". Pouze se to stále přetápí.
Není zde nějaký odborník, co by zapojení zkontroloval?

Dlouho jsem si myslel, že je problém se zavzdušňováním, protože nad čerpadlem kotle byla zpětná klapka která mohla vypnout v bublině. Dal jsem tam odvzdušňovací ventil, (druhý je nad nádrží). Funguje, občas bublina uteče, ale přetápění to nevyřešilo. Pouze když situace nastane, pára odvzďušňovák spálí a teče.

Já už jsem za tu poslední zimu systém bezpečného a včsného zatápění celkem vypiloval. Problém však je, když nejsem doma a musí zatopit žena. To je pak tak 50/50 když to trochu vychladne, jestli to začne topit nebo to přetopí.

Děkuji za jakoukoliv radu. Zima se blíží, tak bych to rád opravil... Láďa

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

28 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.