Strojové větrání bez mezer pod dveřmi

Rubriky:

Reklama
PD Pavel D @pavel.d před rokem13.07.2022 09:07:53
Strojové větrání bez mezer pod dveřmi

Dobrý den,

chtěl bych poprosit o názory, zda lze nějak realizovat strojové větrání, pokud nechci (u části místností) mezery pod dveřmi (nebo mřížky ve dveřích). Čili chci u těch dveří prahy, pro zvukové oddělení. Přikládám půdorys. Takže jde o to, jak dostat vzduch z ložnice a pracovny, a naopak do koupelen a tech.místnost, bez mezer či mřížek ve dveřích.

Našel jsem např. v diskuzi https://forum.tzb-info.cz/139891-posouze… info od p. Romana Nováka, jak dostává vzduch z ložnice. Ale není mně jasné, jestli to lze podobně provést i se vstupem do místností, kde jsou odtahy. Zdá se mi laicky, že když to tam stahuje vzduch z celého baráku, tak už je to problém, např. s tlak.ztrátami nebo paradoxně se vznikem nějakého zvukového projevu.

Původně jsem uvažoval o zřízení samostatných okruhů (přívod i odtah) pro některé místnosti, ale i jako laika mě napadlo, že by to při otevřených dveřích mohlo obracet toky, atd., nehledě na horší efektivitu.

Půjde o přízemní bungalov 188 m2 užit.plochy. Strop SDK, nad tím 20 cm instalační mezera, nad tím OSB zespodu k vazníkům. Půda nevyužívána, zateplení foukanou vatou. Vodní PT s TČ. Spočtená tep.ztráta 4 kW.

Aktuálně se zdí obvodové stěny. Staví se to "na klíč", čili nebudu VZT dělat svépomocí, jde mi jen o návrh řešení výše popsaných "detailů". Realizační firma zatím navrhla klasické řešení s mezerami pod dveřmi.

Pokud bude někdo reagovat, tak prosím nediskutovat tvar domu, uspořádání místností atd. Nikdo "není v botách toho druhého". Díky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

20 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.