Nahradni kotel k plynovemu

Rubriky:

Reklama
AC And C @and.c před rokem22.07.2022 21:18:55
Nahradni kotel k plynovemu

Chtel bych vas pozadat o radu, jaky nahradni kotel si mam poridit ke stávajícímu plynovemu kotli? Technologie pokročily a já se v nich úplně neorientuju. S plynem jsem jinak spokojeny, ale kvuli aktualni situaci s Ruskem bych chtel být připravený pro případ, že by jeho cena narostla násobně víc oproti jiným zdrojům nebo nedejbože by třeba nebyl vůbec. Mám ještě původní kotel na tuhá paliva, ale v něm se nedá topit trvale, používám ho 1x za rok, když nemáme třeba několik hodin elektřinu..

Jedná se o rodinný dům z 60. let - sklep,2 obytná patra, neobytná půda, zateplení je jen mezi horním patrem a půdou. Plastové okna - dvojsklo, maji asi tak 20 let. Tepelné ztráty jsem já jako amatér vypočítal na cca 14 kW. Nevím jak moc je to realna hodnota.
Spotřeba plynu je za rok cca 28MW (topení, ohřev teple vody, vaření). Radiatory jsou deskove Korado VK21.

Nejkomfortnější varianta mě napadla tepelné čerpadlo. Ale nevím jestli je vhodné do nezatepleného objektu? V přízemí bydlí senior který i ve dvou svetrech a při 26st cití chlad.

Pak tady mame kotle na peletky a zplynovaci kotle na drevo, pripadne jejich kombinace. Jak je to s temi zplynovacimi kotli? Musi byt vzdy soucasti AKU nadrz? Neco jsem zahledl, ze u nekterych byt nemusi, ale nepochopil jsem kdy muze byt bez AKU...
Diky za jakekoliv komenty

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

21 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.