Prevence vzlínavé vlhkosti – odvětrání pod podlahou vs. vnitřní obezdívka

Rubriky:

Reklama
PC Petr Chocholoušek @petr.chocholousek před rokem25.07.2022 00:14:50
Prevence vzlínavé vlhkosti – odvětrání pod podlahou vs. vnitřní obezdívka

Dům ze směsi kamene (především podezdívka) a cihly, 75 cm tloušťka stěn, má po několika letech neobývání a bez okapů poškozenou vnitřní omítku na některých zdech do cca 1m, ale po instalaci okapů, které rok ústí v rozích domu jen na zem, se jeví již jako relativně suchý (voda je cítit pouze v některých místnostech s odstraněnou podlahou a to pouze po deštích). Původní podlahy (jíl a trámy) jsou z větší části nyní odstraněny. Plánuji odvést dešťovku od domu, rekonstrukci podlah a pak kolem domu případně drenáž.

Chtěl jsem udělat podél všech vnitřních zdí odvětrání 10cm drenážní trubkou vyvedenou pod střechu na východě a západě, od čehož bych si sliboval přirozený tah a odvětrání vlhkosti. Na to pak pěnové sklo (rovnou na zhutněný terén bez podkladového betonu) a anhydrit. Krom anhydritu bych zvládl vše svépomocí.

Firma, co má jinak na domě pracovat, to zásadně nedoporučuje, že prý jediné možné řešení prevence vlhkosti je kompletní obestavění všech vnitřních zdí 5cm ytongem s půl-cm mezerou od zdi a větracími otvory nahoře a dole na každé zdi. To vše vystavět na podkladním betonu, pak polystyren a pak anhydrit nebo beton. Toto mi samozřejmě nabízí udělat na klíč (cenu zatím neřekli).

Chtěl bych se zeptat na váš názor na tyto dvě varianty.
Firmou navrhované řešení mi připadá že bude jistě velmi drahé a pracné (obvod vnějších zdí je 50m, obvod vnitřních příček pak ještě dalších 100m). Nevím, zda by to řešení bylo opravdu s jistotou účinné a zda je v první řadě potřebné.

Pokud bych zvolil mnou původně zamýšlené řešení, udělal bych ještě svépomocí chemické podříznutí v místech, které jsou zdi jen z cihel, všude sanační omítky a pokud by zdi v budoucnu přeci jen vlhly, tak ještě venkovní drenáž.
Myslíte, že mé řešení je dostatečné nebo bych měl věřit firmě?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.