Příliš teplá voda v bojleru

Rubriky:

Reklama
PD Petr Díkl @petr.dikl před rokem26.07.2022 15:27:13
Příliš teplá voda v bojleru

Dobrý den,
Máme plynový kotel Protherm Panther Condens 25 KKO, který je připojený na kombi ohřívač TUV Dražice OKC 125. Kotel mám nastavený na 45°C a z kohoutku teče v krajní horké poloze voda i 65°C. To je podle mě jednak nebezpečné (máme malé děti) a také neekonomické (zbytečně ohřívám vodu na vysokou teplotu).
Firma, co instalovala kotel přijela a snažili se posunout teplotní čidlo v bojleru. Přitom zjistili, že jímka na toto čidlo je ukončená asi v polovině výšky bojleru (čidlo se vkládá zespodu) a tedy snímaná teplota v rozvrstveném bojleru je jiná než na výstupní trubce, která je nahoře. Servis nedokáže nastavit kotel aby ohříval méně než aktuálně nastavených 45° a odkázal mě na výrobce bojleru. Podpora v Dražicích potvrdila, že jímka je v půlce a nabídla dvě řešení. Mixér na horkou trubku pro omezení teploty a/nebo snížení teploty na vstupu (což asi tedy fyzicky kotel už dle servisu neumí).
Existuje i jiné řešení? Mě třeba napadlo, zda by nebylo možné čidlo v bojleru nějakým přídavným odporem upravit tak, aby prolhávalo třeba o 10° víc a tím by kotel nevědomky nahříval na nižší teplotu, než je nastavená. Ale zase je to zásah do zařízení ... takže záruka, pojistka atd.
Druhá otázka se týká pasivní úspory, kdy zezadu bojleru je veliká připojovací mosazná armatura na spirálu. Trubky od kotle jsou obalené v tubexem, ale připojovací fitinky ne a celkově jsou průchody skrz plášť bojleru dost horké (a vysoká teplota ohřevu ztrátu zvyšuje). Má smysl zde řešit nějakou zásadnější izolaci, než doomotat co jde tubexem? Netuším v jakých řádech se může ztráta pohybovat, ale vzhledem k tomu, jaký je v technické místnosti stále hic, tak nějaké budou.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.