Doizolování obbetonované kamenné zdi

Rubriky:

Reklama
PT Petr Toman @petr.toman598 před rokem26.07.2022 22:50:05
Doizolování obbetonované kamenné zdi

Mám kamennou opukovou zeď, kdy úroveň budoucí čisté podlahy je cca půl metru pod terénem, který na zeď doléhá z druhé strany.

Betonová roznášecí deska v budoucím interiéru leží na vrstvě pěnoskla. V té je při patě/základů zdi položená drenážní trubka průměru 160 mm tvořící vzduchový tunel, který by měl aspoň trochu pomáhat s odvodem vlhkosti a zároveň slouží jako přívod externího vzduchu do kamen.

Terén přiléhající na zeď v jejím budoucím exteriéru jsem odkopal, abych na dno mohl dát drenážku, na zeď nopovku a vše pak zasypat pěnosklem (+ v úrovni terénu nalepit na zeď XPS). Dno výkopu jsem chtěl vybetonovat, aby drenážka ležela v betonovém korýtku, víceméně klasika.

Leč nakonec skončilo ve výkopu víc betonu, než mělo, jak jsem později zjistil. Nyní je tedy situace jako na prvním schématu (v nejvyšším místě spádu korýtka je betonové dno až téměř na úrovni roznášecí desky). Někdo už mně radil "no-problem", přes beton toho moc neprosákne, nebo rovnou tvoří nepropustnou vrstvu. No moc tomu nevěřím, že přes beton vlhkost nepůjde.

Takže co s tím?

PRVNÍ VARIANTA mně napadá aspoň částečné zaizolování nové dobetonávky z boku spolu s uložením drenážky, viz druhé schéma.
DRUHÁ VARIANTA, která mně napadla je použití chemické injektáže, viz třetí schéma. Navrtal bych svislé vrty mezi nový beton a původní cementovou (dosti tvrdou) omítku, ale nevím, jestli svislé vrty pro chem. injektáž fungujou(? ....všude doporučujou vodorovné vrty). Jako alternativa se pak nabízí navrtat přímo zeď, ať už ze strany výkopu, nebo ze strany interiéru nad betonovou deskou(na které samo budou asfaltové hydroizol. pásy). Varianta s vrty nad deskou se nabízí víceméně jako standardní řešení. Leč moc se mně do zdi vrtat nechce. Opuková zeď skládaná na jíl je docela dost kavernová, takže nevím, jak moc efektivní injektáž může být. Dál je opuka poměrně citlivý matroš a celkově mám pocit/obavy, že by vrty co 10-15 cm mohli zeď, potažmo její statiku, v extrému trochu i narušit, nebo... ?

Jen pro úplnost - zeď i s jejíma základama je vysoká cca 2,5-3 m, nad budoucí podlahou bude mít zeď cca 1,7 m (čili velká část zdi bude "pod zemí"). Na zdi pak bude betonový věnec, který ponese pás úzkých oken a nosné sloupky, které ponesou plochou střechu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.