Funkce třícestného ventilu v kotli Therm 25 KDZDobrý den,
konečně jsem se zbavil starého kotle Protherm Lev 28 KKO (stará verze z r.2006) a stal se majitelem nového kotle Therm 25 KDZ. Zatím nevím, jestli jsem si polepšil, nebo ne, ale proti starému je to ne jeden, ale hned několik kroků vpřed. Nebudu tady vypočítávat jeho plusy, ale narazil jsem na jednu věc, která mě mrzí...
Teď v létě se netopí, jen ohřívá voda v externím zásobníku. Po vypnutí ohřevu si ovšem kotel a zásobník vymění funkci a zásobník začne samotížně vytápět kotel v opačném směru. Trubky jsou trvale horké a i teplota zobrazovaná na displeji kotle jde dolů jen veeelmi pomalu a skoro odpovídá teplotě vody v zásobníku. Při pohledu dovnitř kotle je jasné, že voda musí procházet ze zásobníku přes třícestný ventil do výměníku kotle, pak do čerpadla a dále zpět do zásobníku. Je to takto v pořádku a jde o konstrukční věc kotle, nebo třícestný ventil nedělá to, co dělat má ? Ono to vypadá, že třícestný ventil po skončení ohřevu zásobníku zůstane ve stejném stavu jako při ohřevu, tzn. že ponechá otevřený okruh zásobníku. V zimě to nebude problém, protože se přepne hned na okruh vytápění, ale v létě mi takto TUV ohřívá kotel a zbytečně se zvyšuje tepelná ztráta.
Nebo jsem to nepochopil a tento kotel potřebuje pro správnou funkci předehřev ? :-))
Děkuji předem za info
TomBr