Výběr FVE Solax X3HYBRID-10.0-D G4 vs GoodWe GW10K-ET

Rubriky:

Reklama
PX Mufi mufin @mufimufin před více než rokem02.08.2022 21:56:05
Výběr FVE Solax X3HYBRID-10.0-D G4 vs GoodWe GW10K-ET

Zdravím všechny,

dostala se mi do rukou nabídka na 2 varianty provedení FVE se 16 panely (Sun Pro x Canadian Solar 450 W) na střechu a celkovým výkonem 7,20 kWp.

Výběr je mezi FVE:
a) Solax X3HYBRID-10.0-D G4
b) GoodWe GW10K-ET

Solax má údajně "méně problémů" s asymetrií. Dále má jejich bateriové úložiště (2x Solax T-BAT-H 5,8 vs 3x HW9637 Dyness + Tower T10 BMS) zvládat více nabíjecích cyklů. Mohlo se ale jednat jen o obchodní argumentaci ze strany obchodníka, který se snažil prodat. Kapacita baterií je nicméně 10.67 vs 11.60 kWh ve prospěch Solaxu.

U varianty Solax doporučovali vzhledem k částečnému zastínění řadového RD (z jedné strany vyvýšený činžák, z druhé lehce vyšší RD sousedů) přidat optimizéry, které jsou zahrnuty v kalkulaci.

Dům má na šířku cca 7,5m. Střecha má sklon 14°, s tím že panely by se instalovaly směrem na jihovýchod. Využít by šla ještě plocha z hlediska výstavby plánované garáže, ale to je již cca 50 m od hlavního rozvaděče.

Po odečtení dotace 225 tis. Kč (MSK kraj) to vychází následovně:
Solax - 296.800 Kč
GoodWe - 240.318 Kč

Nabídku mám prozatím pouze od 2 firem, tj. nebráním se tomu poptat FVE ještě u dalších. Z hlediska jejich hodnocení je to ale mi přijde jako minové pole. Velmi nerad bych se dostal do nějaké smyčky řešení problémů s nezodpovědným dodavatelem, který FVE seká jako rohlíky.

Aktuální spotřeby:
Elektřina – 4,64 MWh/rok (D57D)
Plyn – 15,8 MWh/rok (plynový kondenzační kotel)

Plyn se pak promítne po plánované výměně za tepelné čerpadlo do elektřiny. Předpoklad je, že výrazně výhodnějším poměru než 1:1. Výhledově plánuji také Wallbox, ale prozatím jím nemám co nabíjet.

Nutno poznamenat, že je pro mne zásadní kritérium hlučnosti. Nemám zasklepený RD a tudíž by hardware byl umístěn v místnosti (šatna), která je v přízemí hned vedle obývacího pokoje. Z části odděleno zdí, ale z části jen sádrokartonem (větrací mřížka na schodiště nad kterým je hned ložnice). Velmi nerad bych si tu přidával nějaké pískání, kterého bych pak litoval. Obchodník nabízející Solax se dušoval, že jejich řešení má pasivní chlazení.

Zatepleno jinak mám v rámci kompletní rekonstrukce z roku 2002 (8cm) a výhledově plánuji vyměnit u oken dvojskla za trojskla . Ztráta je dle propočtu jednoho dodavatele TČ do 7 kW.

Namlátil jsem nějaké parametry do https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en… a vyšel mi výstup viz přiložený obrázek. Vyrobit by tedy tohle řešení mohlo v závislosti na podmínkách cca 7 MWh ročně? Je jasné, že ne vždy se to využije a fyzická baterie bude překlenovat pouze provoz přes noc, tj. přebytek by v silnějších měsících musel odcházet do nějaké virtuální baterie (dokud ji budou nabízet).

Zajímalo by mne od zkušenějších nějaké srovnání obou systémů. Z pohledu ceny je to řádná pálka a je otázka jestli se v mém případě FVE vůbec vyplatí. Druhá strana mince je pak rostoucí cena obou komodit a tudíž snižující se doba návratnosti investice do FVE. Stačí se podívat na ceníky ČEZu.

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

27 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.