YouTube - Druhy měření v…
Radon - tichý zabiják o kterém se u nás moc neví, přestože jsme země s nejvyššími koncentracemi radonu v budovách. Proč je důležité radon měřit a proč právě ...
Milí diskutéři, rád bych se po jednou také na něco zeptal. Může mi někdo vysvětlit kdy, kde a proč se objevila posedlost radonem?
1) Jak jsem pochopil radon se pro stanovení jeho škodlivosti měří v Bq/m3. Tohle mi přijde obzvlášť zajímavé. Bq je jak asi víte jednotka intenzity záření, v tomhle případě je to intenzita záření plynu o objemu 1 kubický metr. To znamená že nachytáte balon s kubíkem vzduchu (někde půdního vzduchu) a změříte jeho radiokativitu, okej to je asi proveditelné. Jak ale sakra zjistíte že za tu radioaktivitu je odpovědný zrovna radon? Proč ne Bizmut, nebo Cesium?
2) Jak z údajů o radioaktivitě daného objemu plynu blíže neurčeného složení uděláte koncentraci čehokoliv v domě či bytě? Koncentrace je obsah něčeho v něčem co má předem daný objem. Kdyby se měřilo třeba počet molekul radonu v m3 vzduchu pak bych to možná chápal ale takhle? Jak zjistíte objem vzduchu, který trvale zůstává v domě kde se větrá otvíráním oken a dveří a kde jsou tepelné zdroje a kam pravidelně vstupují živé bytosti, který vzduchu dýchají a vydechují?
3) Všichni kdo prodávají "řešení na ochranu proti radonu" se odvolávají na prohlášení WHO, která údajně tvrdí, že "koncentrace" radonu měřená nad 100 bq/m3 je zdraví škodlivá a zvyšuje šanci na rakovinu plic (platí pro jedince vystaveného působení "radonu" o 16% - viz např. https://www.who.int/news-room/fact-sheet… Přičemž hned dodávají, že průměrná "koncentrace" radonu na zemi je 126 Bq/m3. U nás vám pro jistotu budou měřit radonový index, nikde ve světě nic takového neexistuje, nu ale u nás se to měří. Zase jsme v něčem první oujé!
4) Pamatujete co říkala WHO o rouškách? nebo o DDT?
Takže abych to shrnul. Zdá se mi, že šmejdi prodávající kojeneckou vodu nebo nádobí babičkám jsou naprosto neškodná koťátka proti těmhle blbounům, kteří k vám přijdou s krabičkou a řeknou: "Když zmáčknu todleto tlačítko a vono to pípne tak bohužel musíte solit prachy nebo vaše děti (žena, babička, nebo vy sám) chcípnou strašně bolestivou a nechutnou smrtí. Píp!"
Dobrý den, svoji odpověď rozdělím na 3 části: 1. reakce na Vaši zprávu A prosím neberte to jako útok hned od…
před 2 roky
Pane Petzi, jsem-li od začátku skeptický, mám proto zřejmě důvody a je to podle mě naprosto správný přístup k…
před 2 roky
To vam uz asi presne nepoviem, ale viem , ze to bola dlho (20-30rokov) utajovana studia jednou obrovskou firmou na…
před 2 roky
13 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení