Radon ?!

Rubriky:

Reklama
OM Ondřej Miňovský @ondrej.minovsky před více než rokem06.08.2022 05:45:41
Radon ?!

Milí diskutéři, rád bych se po jednou také na něco zeptal. Může mi někdo vysvětlit kdy, kde a proč se objevila posedlost radonem?

1) Jak jsem pochopil radon se pro stanovení jeho škodlivosti měří v Bq/m3. Tohle mi přijde obzvlášť zajímavé. Bq je jak asi víte jednotka intenzity záření, v tomhle případě je to intenzita záření plynu o objemu 1 kubický metr. To znamená že nachytáte balon s kubíkem vzduchu (někde půdního vzduchu) a změříte jeho radiokativitu, okej to je asi proveditelné. Jak ale sakra zjistíte že za tu radioaktivitu je odpovědný zrovna radon? Proč ne Bizmut, nebo Cesium?

2) Jak z údajů o radioaktivitě daného objemu plynu blíže neurčeného složení uděláte koncentraci čehokoliv v domě či bytě? Koncentrace je obsah něčeho v něčem co má předem daný objem. Kdyby se měřilo třeba počet molekul radonu v m3 vzduchu pak bych to možná chápal ale takhle? Jak zjistíte objem vzduchu, který trvale zůstává v domě kde se větrá otvíráním oken a dveří a kde jsou tepelné zdroje a kam pravidelně vstupují živé bytosti, který vzduchu dýchají a vydechují?

3) Všichni kdo prodávají "řešení na ochranu proti radonu" se odvolávají na prohlášení WHO, která údajně tvrdí, že "koncentrace" radonu měřená nad 100 bq/m3 je zdraví škodlivá a zvyšuje šanci na rakovinu plic (platí pro jedince vystaveného působení "radonu" o 16% - viz např. https://www.who.int/news-room/fact-sheet… Přičemž hned dodávají, že průměrná "koncentrace" radonu na zemi je 126 Bq/m3. U nás vám pro jistotu budou měřit radonový index, nikde ve světě nic takového neexistuje, nu ale u nás se to měří. Zase jsme v něčem první oujé!

4) Pamatujete co říkala WHO o rouškách? nebo o DDT?

Takže abych to shrnul. Zdá se mi, že šmejdi prodávající kojeneckou vodu nebo nádobí babičkám jsou naprosto neškodná koťátka proti těmhle blbounům, kteří k vám přijdou s krabičkou a řeknou: "Když zmáčknu todleto tlačítko a vono to pípne tak bohužel musíte solit prachy nebo vaše děti (žena, babička, nebo vy sám) chcípnou strašně bolestivou a nechutnou smrtí. Píp!"

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.