Hlučnost tepelného čerpadla - jak instalovat?

Rubriky:

PX Mufi mufin @mufimufin před rokem08.08.2022 19:58:08
Hlučnost tepelného čerpadla - jak instalovat?

Zdravím všechny,

v případě, že se rozhodnu pro svůj RD pro split a umístím TČ cca 6m od obývacího pokoje (bude směrem k němu z boku, tj. ne čelem ani zády), tak mám zejména v zimě počítat s tím, že v daném pokoji uslyším pištivý zvuk? Pokud ano, tak co ložnice v 1. patře (otevřené/zavřené okno)?

Rád bych prozatím generalizoval dotaz na split a vztáhl ho max. k dB. Záměrně bych prozatím nechtěl řešit konkrétní model. Je mi jasné, že monoblok bude méně hlučný než split. Nevím jak jinak se na tohle zeptat, protože nikde nejsou zcela stejné podmínky a každý dodavatel TČ mi řekne, že a) co model to unikát, b) někomu to vadí, někomu ne, c) nemají dostatečně reprezentativní vzorek k naposlouchání protože XYZ (např. instalují z těchto důvodů více monobloky). Já monoblok kvůli větší vzdálenosti vedení trubek (cca 20 m+) a rizikům s ním spojeným mít nemůžu (čti raději nechci).

Po obou stranách je zeď, cca 7,4 m šířka pozemku. TČ bude na betonových patkách nalepené na jednu stranu a foukat směrem k druhé.

Případně jestli raději přidat ještě další 3 metry vzdálenosti i za cenu toho, že by se už musel kopat trativod pro kondenzát kvůli větší vzdálenosti od kanalizace.

Další možnost (i kombinovaně s předchozí) je obětovat stromek a natočit TČ zády od RD. Za úbytek "pištivého zvuku" (pokud se pojí se "sekáním vzduchu" u TČ) mi to stojí.

Jsem si vědom možností instalace protihlukové stěny, ale pokud je šance tohle podchytit už v začátku, tak by to mohl být overkill.

Jak je na tom s hlučností vnitřní jednotka s tepelnou spirálou a čerpadlem? Je lepší na to v interiéru myslet, nebo to bude srovnatelné s kodenzačním plynovým kotlem (u ložnice stačí jedny roletové dveře)?

Doplňující dotaz k instalaci trubek - je lepší trvat na dodatečné izolaci proti rezonancím, nebo je ta z výroby dostačující? Já ji chápu jen jako tepelně izolační. Slyšel jsem, že rezonovat dokáže také trubka a to ne málo.

Díky.

Edit: Doplňuji momentálně zvažované TČ

var. 1) NIBE AMS 10 - 8
var. 2) Vaillant arotherm SPLIT 75/5 (stávající kotel je plynový kondenzační od této značky a použije se jako bivalentní zdroj)

Tepelná ztráta je dle výpočtu Vaillantu na základě mnou dodaných vstupních údajů u nás údajně do 7kW. Jde o zateplenou (8cm) řadovku.

Bude tam delší trasa vedení trubek cca 20m+.

Upraveno autorem před rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.