Hausnumera v grafech SEMSportáluNějak se mi nezdála čísla v grafech SEMS portálu, chtěl jsem je vysvětlit, ale nikdo mi neodpověděl. Tak jsem porovnal underlying data (jež jsou vzorkována po minutě), s údaji, které jsou zobrazovány v grafu (pětiminutové intervaly). Výsledek přikládám a je dost tristní. V obrázku jsou data prezentovaná grafem ve třech po sobě jdoucích intervalech (12:50, 12:55 a 13:00), v excelovém souboru jsou barevně odlišena data použitá pro prezentaci a "výpočty" v grafu u těchto tří vzorků. Hlavním problémem je to, že jsou míchána data z různých časových intervalů, což vede ke zcela nesmyslným výsledkům.
Příklad pro hodnoty grafu v čase 13:00 (v excelu podbarveny fialově):
- výroba FVE se bere z času 13:01:59 (to je, dejme tomu, OK - je to cca uprostřed mezi 13:00 a 13:05), a je to 4.795 W
- hodnota P Meteru (v grafu pod jménem "Měřič (W) (Prodej)") se ale bere z času o 2 minuty pozdějším, 13:04:59, a je to 2.111 W
- hodnoty Meter Phase 1 až 3 jsou z různých časů: první a druhá fáze jsou ze stejného času jako celkový P Meter, ale hodnota třetí fáze je z času o 3 minuty dříve
- v důsledku toho hodnota P Meteru není součtem v grafu prezentovaných hodnot pro fázi 1 až 3
- prezentované hodnoty spotřeby nevycházejí z underlying dat vůbec - celková spotřeba je počítana z výroby FVE a hodnoty P Meteru viz výše
- logika rozpočítání spotřeby na jednotlivé fáze mi uniká, ale hodnoty jsou zcela nesmyslné; spotřeba na fázi 1 byla po celou dobu "experimentu" mezi 1,1 až 1,7 kW, tak jak je uvedeno v excelu (a jak po celou dobu ukazoval PVMaster), kdežto graf například tvrdí tvrdí u vzorku v 13:00, že spotřeba fáze 1 byla 2.399,5 W
Závěr:
Graf, ať už celkový nebo detailní po fázích, je nepoužitelný.
Data poskytovaná v excelovském souboru vypadají dobře. Na fázi 1 se nic nedělo (zapnula lednička a pod.), na fázi 2 a 3 jsem vždy na pár minut zapnul elektrickou plotýnku.
Konfigurace: bez baterie, zakázané přetoky, Goodwe 10K ET.