PT na etapy, počet rozvaděčů a čerpadel

Rubriky:

MN Martin Novák @martin.novak735 před více než rokem17.08.2022 09:21:03
PT na etapy, počet rozvaděčů a čerpadel

Dobrý den,
prosím o radu, jak byste to řešili vy. Podlahové topení. Zdroj tepla kotel na tuhá paliva. Za kotlem aku nádž. Bude ještě zapojen kombinovaný bojler. Z aku nádrže se bude odebírat teplo pro PT. Dům je dvoupatrový a nejprve se bude dělat PT v přízemí, protože první patro není zdaleka připravené (rekonstrukce staršího domu). Celkový počet vytápěných místností 8, počet okruhů asi 11-12 (některé místnosti budou mít 2 okruhy kvůli délce). 12ti okruhový rozvaděč se do přízemí nikam moc nehodí. Pokud by to nešlo jinak, někam ho tam dám, ale raději bych v přízemí třeba 6 okruhový a v patře v budoucnu také 6 okruhový. Je správná moje představa, že by z aku nádoby šla horká voda ke každému z obou rozvaděčů vlastní trubkou (a v patře by byla zatím zaslepená) a teprve v rozvaděči by se mísila s vratnou vodou a každý rozvadeč by měl vlastní oběhové čerpadlo? Čili jedno čerpadlo v kotli, které honí vodu z kotle do aku nádrže a další čerpadlo až v každém rozvaděči? Dělá se to tak? Nebo mám opravdu radši dát jeden velký rozvaděč do přízemí a mít jedno čerpadlo a tahat nahoru spoustu trubek na jednotlivé okruhy? Ještě doplním, že jednotlivé místnosti budou mít vlastní termostat + elektroventily na rozvaděči. Čerpadlo bude automatické se sledováním průtoku a mělo by se vypnout, pokud budou všechny místnosti vypnuté (termostatem). Druhý dotaz - akumulační nádobu byste udělali tak, že by okruh z kotle a okruh topení (rozvadeče) byly v jednom společném objemu (bez výměníku), nebo byste dali do aku nádrže výměník pro okruh kotle/okruh topení, nebo 2 výměníky pro oba okruhy? Proč? Mají ty výměníky v tomto případě nějaký smysl? Poslední dotaz - bojler byste připojili jak, kam? Měl by se nahřívat prioritně, ideálně bez nutnosti natopit aku nádrž, takže rovnou za kotel odbočkou z kotlového okruhu a s vlastním čerpadlem? Moc děkuji za rady. Novák Martin

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

38 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.