Rubriky:
Dobrý den,
současný stav objekt: starý barák cihly, vlhký, nezateplený, podsklepená jedna místnost, 1 patro 120m2 a k tomu druhé nové patro 90m2 momentálně ve výstavbě. Spotřeba plynu starého plynového kotle s průtokovým ohřevem TUV byla v období listopad-duben (5 měsíců) 20MWh kdy vytápěl pouze první patro 120m2 novými radiátory.
Podle nějaké kalkulačky na internetu tepelné ztráty vyšly kolem 8kW, jeden pán co naceňoval TČ odhadl ztráty na 13kW, tak nevím jestli jsem to počítal dobře.
Komíny jsou/budou dva, jeden pro plynový kotel, druhý pro krb/kamna dvouprůduchový v obou patrech.
Z politických důvodů a strachu o to, že plyn bude příliš drahý jsem uvažovali o krbu s tepelným výměníkem nebo s teplovzdušným rozvodem který by nebyl problém nacpat mezi starý strop a novou podlahu (30cm mezera), nakonec jsem ale z tepelného výměníku upustil protože je drahý a je to bordel v obýváku a neustálá práce a skladování dřeva, teplovzdušný rozvod jsem také zavrhl z hygienických důvodů. Už tak tu máme plísně a malé děti.
Dále tady byl ten pán co naceňoval TČ, zkušeli jsme vymyslet variantu země voda, ale musel bych rozkopat celou zahradu a ještě to bylo moc drahé (500tisíc).
V projektu na druhé patro je výměna starého kotle na kondenzační, tak to pravděpodobně dopadne. Do budoucna počítám s fotovoltaikou, která by mohla dávat ele minimálně k ohřevu bojlerem a možná i pomáhat tepelnému čerpadlu vzduch voda.
Chtěl bych být nezávislý na plynu ale zároveň mě moc nelákájí tuhá paliva, takže bych rád vše směřoval do elektřiny.
Momentálně to vidím na kondenzační kotel se zásobníkem (asi vestavěným) a s dvěmi okruhy, Další blízká varianta je kotel bez zásobníku a bojler nebo aku nádrž s ele ohřevem (ani nevím jaký je rozdíl).
Co si mám pořídit teď a co do budoucna? Jak byste to řešili na svém baráku kdybyste to měli podobně? Sháním více názorů, nemám ve svém okolí nikoho kdo by mi poradil.
Děkuji že jste dočetli až sem. Prosím pište vše co Vás napadá, s názory lidí na internetu umím pracovat, nebojte :)
ale aspon je s nim "svanda"
před 10 měsíci
Chytří vládcové si na svých panstvích vydržovali šašky a kejklíře. Ať nám neuteče někam jinam...
před 10 měsíci
tak za 1 celkom urcite nemate TZ 9kw vzhladom k staremu nezateplenemu baraku celkom urcite max zateplit, urcite…
před 10 měsíci
29 odpovědí
Zobrazit všechny reakcetak za 1 celkom urcite nemate TZ 9kw vzhladom k staremu nezateplenemu baraku
celkom urcite max zateplit, urcite odtstranit pricinu vlhka , dat teplovodnu podlahovku a az na konci riesit zdroj tepla
Těžká doba, těžká volba. Odizolovat od vlhkosti, zateplit, co se dá. Větrat. Ono ani to přitápění krbem není vůbec špatné. Spotřebovává vzduch z interiéru, tlačí se do něj vzduch nový a tak přispívá velmi k vysoušení v přechodném a zimním období (když není externí přívod vzduchu). Ve starých domech se vždy nějaké škvírky pro doplnění vzduchu najdou. Cena elektřiny a plynu roste raketově. Až budete bez dodatečného zateplení topit celý rok plynem či TČ, tak můžete protopit také výrazně přes 100 tis kč za sezónu. Klidně i k 150tis/ za rok (Innogy ceníky na plyn mají 3 letou fixaci už 5 Kč za kWh a je možné, že to stále poroste). Záleží na tarifech a fixacích. Přitápěním v krbovkách můžete spotřeba výrazně stlačit. TZ hrubě odhadem půjde spíše k těm 13kW než k 8kW.
Dnešní cenu tč i s TUV mám 250t.
Tento příspěvek byl odstraněn administrátorem.
Příspěvek byl administrátorem odstraněn z důvodu porušení pravidel diskuzního fóra nebo na žádost autora příspěvku.
Bylo by dobré poskytnout nějaké celkové foto domu aby byla představa. Rovněž blíže určit klimatickou oblast. Jak už bylo poznamenané, zateplení se nevyhnete. U starých domů je dobré se kromě jiného zaměřit na izolaci od země a to jak tepelnou tak hydro. Styk se zeminou nutí dům ztrácet teplo celou topnou sezónu a vlhko taky zvyšuje přestupy. Dobré je obnažit základy do nějaké hloubky a izolovat sokl. Je to slušný žrout tepla. Do podlah samozřejmě dát izolace a to nejméně 150 mm. Pamatovat na větrání, protože při lepších oknech a nějakém zateplení se už samovolně vzduch vyměňovat nebude. Poud bude teplovodní topení a tělesa, tak je koncipovat na teplotu nátoku max. 45°C (krajně 50°C). Vypočítat tepelné ztráty pro každou místnost je nutné aby se volily správné výkony (minimální nároky na regulaci) a to včetně větrání.
Stavba: odstranit zdroj vlhkosti, zateplit, větrat, Spočítat ztráty.
- pro odstranění plísní nutno udržovat min teplotu stěn a větrání !!!
Zdroj vytápění: přechod na elektriku, ale píšete kondenzační kotel
Vytápění: Pokud elektro, tak tepelné čerpadlo vzduch-voda invertor
Větrání: zajistit dostatečné - s rekuperací
FVE - doplnit pak kdykoliv
Celkové náklady - nevím jaké máte možnosti - odhad min!! mio
dotace: na zateplení, tepelné čerpadlo, rekuperaci, FVE
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.