Jak na topení a ohřev vody ve starém baráku? Prosím o názory

Rubriky:

Reklama
JB Jan Brus @jan.brus150 před více než rokem18.08.2022 22:43:33
Jak na topení a ohřev vody ve starém baráku? Prosím o názory

Dobrý den,

současný stav objekt: starý barák cihly, vlhký, nezateplený, podsklepená jedna místnost, 1 patro 120m2 a k tomu druhé nové patro 90m2 momentálně ve výstavbě. Spotřeba plynu starého plynového kotle s průtokovým ohřevem TUV byla v období listopad-duben (5 měsíců) 20MWh kdy vytápěl pouze první patro 120m2 novými radiátory.

Podle nějaké kalkulačky na internetu tepelné ztráty vyšly kolem 8kW, jeden pán co naceňoval TČ odhadl ztráty na 13kW, tak nevím jestli jsem to počítal dobře.
Komíny jsou/budou dva, jeden pro plynový kotel, druhý pro krb/kamna dvouprůduchový v obou patrech.

Z politických důvodů a strachu o to, že plyn bude příliš drahý jsem uvažovali o krbu s tepelným výměníkem nebo s teplovzdušným rozvodem který by nebyl problém nacpat mezi starý strop a novou podlahu (30cm mezera), nakonec jsem ale z tepelného výměníku upustil protože je drahý a je to bordel v obýváku a neustálá práce a skladování dřeva, teplovzdušný rozvod jsem také zavrhl z hygienických důvodů. Už tak tu máme plísně a malé děti.

Dále tady byl ten pán co naceňoval TČ, zkušeli jsme vymyslet variantu země voda, ale musel bych rozkopat celou zahradu a ještě to bylo moc drahé (500tisíc).

V projektu na druhé patro je výměna starého kotle na kondenzační, tak to pravděpodobně dopadne. Do budoucna počítám s fotovoltaikou, která by mohla dávat ele minimálně k ohřevu bojlerem a možná i pomáhat tepelnému čerpadlu vzduch voda.

Chtěl bych být nezávislý na plynu ale zároveň mě moc nelákájí tuhá paliva, takže bych rád vše směřoval do elektřiny.

Momentálně to vidím na kondenzační kotel se zásobníkem (asi vestavěným) a s dvěmi okruhy, Další blízká varianta je kotel bez zásobníku a bojler nebo aku nádrž s ele ohřevem (ani nevím jaký je rozdíl).

Co si mám pořídit teď a co do budoucna? Jak byste to řešili na svém baráku kdybyste to měli podobně? Sháním více názorů, nemám ve svém okolí nikoho kdo by mi poradil.

Děkuji že jste dočetli až sem. Prosím pište vše co Vás napadá, s názory lidí na internetu umím pracovat, nebojte :)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

29 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.