Vhodný materiál pro vedení topné vody od monobloku do technické místnostiRozhoduji se jaký materiál zvolit pro vedení topné vody od tepelného čerpadla (monoblok) do technické místnosti v celkové délce 13 metrů. Z uvažovaných variant mi po zavržení nerezového vlnovce zbyla měď a al-pex. Teplota topné vody v tomto vedení může dosáhnout max 55°C (pro ohřátí TUV v zásobníku OKC 300 NTR/HP), při vytápění by se měla pohybovat kolem 30°C. Vedení bude začínat na výstupu G1'' z monobloku, který má z nějakého důvodu vnitřní průměr 16mm.
Úseky vedení:
- po zkruba 1 metru ve venkovním prostředí projde 0.5 m zdí
- ohyb 75° směr nahoru 2m ke stropu (zasekáno do zdi)
- ohyb 90° do vodorovného směru (u stropu) následovaná 6.5 m rovným úsekem do technické místnosti (tady počítám s dilatací)
- 3x ohyb 90° v technické místnosti
- zakončení T-kusem s trojcestým ventilem řízeným z TČ (ohřev podlaha/ had v zásobníku TUV)
- na zpátečce bude navíc filtr a oběhové čerpadlo
Stávající topný systém: klasická podlahovka v alpexu 16mm s celkem 12 okruhy, 6 okruhů na patro domu, průtok kolem 2l/min každém. Ke dvěma rozdělovačům podlahovky je topná voda vedena mědí 28mm.
Vzhledem k délce vedení už budou hrát roli tlakové ztráty, takže jsem výběr materiálu zůžil na měď 28mm a al-pex 32mm. Přikláním se spíše k al-pexu, kvůli prostému faktu, že jsem schopen jej natáhnout z jednoho nepřerušeného kusu bez spojů, kdežto měď se bude muset pájet, ale jsem otevřen i jiným názorům.