Praskliny zdiva

Rubriky:

Reklama
OM Ondřej Majzlan @ondrej.majzlan před více než rokem22.08.2022 15:20:52
Praskliny zdiva

Dobrý den všem,

jde o cca 60 let starou cihlovou stavbu. Historii bohužel moc neznám, dům jsem koupil před 3 lety. Je to cca rok a půl, co se začali objevovat praskliny na omítce v chodbě. Jedna je patrná i na venkovní fasádě, viz foto. První přivolaný statik to vyhodnotil jako problém krovu, kdy povoluje vazba pozednice a ta tedy tlačí stěnu ven. Přišlo mi to zvláštní, protože na střeše je lehká šíndel, ale na jeho radu jsem doplnil kleštiny. Praskliny stále postupují, sice velmi velmi pomalu ale podle terčíků je tam stále pohyb. Nyní konzultováno znovu s jiným statikem, který pro změnu vidí příčinu v jílovém podloží. Dům by měl mít 130cm základy podsypané makadamem a část, nad kterou se praskliny objevují je podsklepena. Třetí odborník se klonik k variantě s krovem, prý kleštiny stačí, a pohyb se za pár měsíců zastaví úplně. Začínám z toho být otrávený, platím tisíce za konzultace a stále nevím kde je vlastně problém. Rád bych se pustil do rekonstrukce vnitřků, při které chodbu obložím. Mám z toho trochu obavu protože pak nebude možné sledovat pohyb, a opravdu nerad bych nechal stěnu spadnout :D

Na fotografiích je i štít, jehož praskliny by mohly potvrzovat pohyb pozednice. Podle výřezu na krovi tam k pohybu dojít mohlo, nevím ale jak ten krov vypadal původně.. Na schodišti je také malá prasklina po celé jeho delce.

Budu vděčnýza jakékoliv rady a postřehy.

Ondra

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.