Revize tepelných ztrát (TZ) -> podklad pro akumulační krb, možná TČ

Rubriky:

Reklama
DK David Kolář @david.kolar288 před více než rokem23.08.2022 19:32:01
Revize tepelných ztrát (TZ) -> podklad pro akumulační krb, možná TČ

Dobrý den,
rád bych Vás pozádal o revizi výpočtu tepelné ztráty domu. Jedná se dvojdům (každý své zdi + ROCKWOOL 50mm mezi). Z PENB mám hodnoty pro dvojdům (tedy můžeme prostě děleno dvěma? Neb tam bude nějaký háček? -> pro orientační výpočet na TZB jsem na "hulváta" dělil dvěma):

měrné ztráty prostupem tepla: 145,7W/K
plocha obálky budovy: 598,7 m2
objemový faktor tvaru A/V: 0,674 m2/m3
energeticky vztažná plocha: 300 m2
světlá výška stopu 1NP: 2,5m
světlá výška stopu 2NP: 2,55m (šikminy zanedbány pro výpočet)
+ světlá výška stopu 3NP: nejvyšší místo cca 2,05m široké cca 40cm, pak zkosení dolů (pracovna, relax) -> bude se to naprd počítat -> celkem cca 3,5m x 6,8m
Převažující vnitřní teplota v topné sezoně: 21°C
venkovní výpočtová teplota -17°C
rekuperaci nemám
3 osoby v domě (předpoklad do budoucna 4 (5))

Četl jsem několik příspěvků od pana Kubíčka a tak jsem se odhodlaně pustil do výpočtu, který je dostupný zde na tzb. Trochu mi tam hapruje objem budovy, kdy v PENB mám číslo mnohem větší, než co jsem se zde (tzb) dočetl, že by se měl počítat vnitřek (zadal jsem 315), ale tady možná právě dělám chybu. Pak mi tam taky dělá trochu bordel úprava projektu, kdy měla být "půda" nezateplená, nicméně ve stropě zůstala izolace podle původní hodnoty a navíc je zateplena střecha (Ve výpočtu jsem tedy zkusil vyhodit strop a šel jen na šikminy, aby seděla plocha, možná ale špatně). Větrání jsem nastavil na 0.3. Pak mi to vychází na 3,734 KW včetně větrání, z toho větrání 1,338 kW. Jak moc jsem se seknul?

PENB počítal s TI MW lambda 0,37, máme všude 0.33 (kromě stropu Z 2.NP na "půdu", kde je 0,35-0,37). Asi největší bolest je podlaha, kdy mělo být 120mm EPS + 30mm rovná systémová deska, nakonec ale nevycházela výška, tak se muselo cuknout na 10cm (5+5), nicméně šel tam alespoň šedý STYROTRADE STYROTHERM PLUS 150 (λᴅ 0,031 W/m.K) + systémová rovná deska EPS 150 30mm (λᴅ 0,035 W/m.K). Tohle jsem nevzal vůbec v potaz, šel jsem jen dle PENB a původních hodnot.

Nechci ten příspěvěk nějak moc natahovat, kdyžtak dodám, nerad bych Vás otrávil (určitě jsem na něco zapomněl)
Ještě přiložím aktuální spotřeby ELE (všichni doma -> já HO v 95% procentech, žena s prckem -> vaří se, pere, suší, žehlí), bydlíme od března 2022.
Předem děkuji :-)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.