Startovací výška u kotle Viessmann VITOPEND 100-W WH1D

Rubriky:

Reklama
Martin Škvrně @martin.skvrne před více než rokem06.09.2022 16:38:31
Startovací výška u kotle Viessmann VITOPEND 100-W WH1D

Provádíme rekonstrukci koupelny a kladli jsme firmě na srdce, že už nechceme řešit každoroční problémy s revizí komínu v souvislosti malou startovací výškou kouřovodu od plynového kotle (Viessmann VITOPEND 100-W WH1D).
Po instalaci kotle do nového prostoru zjišťuji, že svislá část kouřovodu má od kotle ke spodnímu lícu vodorovné části nějakých 30 cm, rozhodně ne 40 cm.
Kominictví, co nám v bytě každoročně dělá revizi trvá na tom, že to musí být minimálně 40 cm (od spotřebiče).
Instalatér tvrdí, že takhle je to dobře a dělá se to tak všude.
Je pravda, že norma (ČSN 73 4201) říká, že se měří nad přerušovačem tahu (což nutně nemusí znamenat od horní části kotle).
Dokonce výrobce stanovuje tuto délku v technické dokumentaci na méně než 196 mm (viz https://www.e-teplo.cz/download.php?file…
A v normě se skutečně píše: Odchylku od tohoto ustanovení může stanovit pouze výrobce spotřebiče paliv ve své technické dokumentaci.

Měli by komeníci v rámci revize dle zákona 320/2015 respektovat, že výrobce kotle stanovuje v technické dokumentaci výšku na 196 mm nebo se prostě všechno měří od horní části kotle a je to takhto prostě špatně a revizi nám na tohle žádnej správnej kominík dát nemá?

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.