Dakon DOR F 24 ohřev TUV?

Reklama
HB Hans Berger @hans.berger978 před více než rokem07.09.2022 08:18:27
Dakon DOR F 24 ohřev TUV?

Příbuzní vytápí dům uhlím, kotel Dakon DOR F 24, otopná soustava je dělaná jako samotížná, sice mají i oběhové čerpadlo, ale to se prakticky nepoužívá. V kotelně 2m od kotle mají kombinovaný boiler 180l (Dražice), okruh s výměníkem není připojen což mi vzhledem k šílenství okolo cen elektřiny přijde jako plýtvání.
Co jsem na to zběžně koukal

Varianta 1.
Připojit to na otopnou soustavu. Tzn. vypustit topení na vstup a zpátečku, tj. na 70mm potrubí navařit 1“ příruby pro odbočku na ohřev TUV a na tuto odbočku dát malé oběhové čerpadlo.

Varianta 2.
Kotel má připojeni na bezpečnostní výměník tepla, který je nevyužit. Předpokládám, že je to druhý „chladící“ okruh kotle a min teoreticky by ho šlo propojit s výměníkem v boileru, opět malé oběhové čerpadlo, navíc by se musel udělat ventil na plnění vodou, tlakoměr a malá expanzka.
Výhodou je vlastně samostatný okruh pro TUV, neřeším jak moc to ovlivňuje nebo neovlivňuje vyvážení soustavy, nemusím nic vařit. Nicméně možná je to blbost výrobce kotle se neobtěžoval v návodu publikovat bližší info o tomto okruhu v kotli.
Máte s tím někdo zkušenosti?

Druhou otázkou je regulace. Je to můj obor tak mě napadá kde co od jakmile teplota na kotli přeleze řekněme 70C zapnu čerpadlo a ohřívám TUV a to tak dlouho až má 60C. s tím že ohřev na elektřinu v topné sezoně zcela vypnu až po šílené kombinace pro přechodné období s tím, že částečně ohřívám vodu ele tzn musím počítat v NT/VT a celá regulace se komplikuje,
Zkrátka opět jaké jsou praktické zkušenosti..

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.