Dá se někde zjistit o jakém maximálním možném výkonu lze připojit kamna do komínu?
Interierová krbová kamna, palivo dřevo, jen jeden spotřebič na komín.
Jedná se o nerez vložku d150mm, 0.8mm, účinná výška 6,5 m, z toho 5m izolovaný 25mm minerální vatou.
Našel jsem jen grafy k jiným systémům (ABSOLUT), kde to vychází na cca 27 kW pro d160mm/6,5m. Jinde jsem narazil na info max. 18kw pro d150, apod.
Když jsem zadal parametry komínu a kamen do KESA Aladin - všechna kritéria byla OK až do výkonu cca 29kW, kde již nebyla splněna tlaková podmínka.
Jde mi o to, že jsem pořídil kamna Prity WD W24 s teplovodním výměníkem o jmen. výkonu 24 kw (6+18 do vody), kouřovod d150mm, 76% činnost, dřeva 7,9 kg /h
Jak moc reálné jsou hodnoty uvedených bulharských kamen, opravdu netuším, jestli tomu lze věřit nebo je je nutné podělit bulharskou konstantou.
Kom. vložku dám bohužel jen výše uvedenou, s výškou už víc jít nahoru nemohu, zvětšovat průměr také ne.
Rychlost spalin je cca mezi 1,9 až 2,2 m/s - nebude toto způsobovat nějaké problémy (hluk) nebo je to ještě v toleranci?
Díky za vaše podněty.
PS: Kominíky jsem kontaktoval, co kominík to jiný názor, projektanta v okolí neznám.
Kondenzace spalin je odvislá od teploty, tedy ochlazení na kondenzační teplotu a ta je zase závislá na obsahu vodních…
před 2 roky
Výkon kamen má přímou souvislost s množstvím spalin, množství spali a průměr a výška komínu s rychlostí proudění…
před 2 roky
Dost kroutím hlavou proč vztahujete výkon kamen na průměr komínu a kondenzaci. Je přece důležitá teplota spalin a ta u…
před 2 roky
11 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení