Přitápění el. otopné soustavy vyhřátým radiátorem který je "vyhříván" kamny. Resp. v blízkosti těchto kamen.Dobrý den, měl bych takovou „kutilskou“ představu o podpoře vytápění pro elektrokotel.
Prosím, zvážil jsem pro a proti a nechci používat kamna s výměníkem. Jen chci pomoci elektrokotli.
Jak už jste asi pochopili, topím elektřinou.
Nebo spíše, topím elektřinou, ale když jsou nízké teploty pomáhám jí tím, že si zatopím v kamnech Nordica. Elektřinu mám však nastavenou pouze na teplotu vytápění vody 37° v topení. Jen temperování.
Pokaždé, když zatápím v kamnech a místnost se vytopí, mi odepne termostat elektrokotle a jede jen na cirkulaci. Pochopil jsem tedy, že pokud zatápím v kamnech a místnost je „přehřátá“ ohřívám vlastně radiátory, které tím pádem el.kotel nemusí neustále dohřívat.
Dnes mě napadla taková myšlenka. Nedaleko kamen mám možnost připojení k okruhu radiátorů.
Říkal jsem si, že pokud bych na zeď za kamna (cca 80cm) přidal radiátor a v kamnech topil, skrze ohřátý radiátor by se mi ohřívala i voda v oběhu. Teplota by se mírně zvedla a elektrokotel by tolik nemusel spalovat, protože by mu případné ztráty navíc nahrazoval tento vyhřívaný radiátor.
Mám v plánu to rozhodně vyzkoušet, prosím nepřesvědčujte mě tedy o výměníku. Mám rád své kamna a měnit je nehodlám.
Co si ale nejsem jistý je jaký radiátor použít, a proto píšu sem.
Za kamnama je ideální plocha pro radiátor o velikosti max 900x900mm
Jaký radiátor by dle vás byl pro ohřev nejúčinnější?
1. Plechový jednoplášťový
2. Plechový dvouplášťový
3. Litinový žebrovaný (viděl jsem i čtyř žebrovaný)
Budu rád za jakýkoliv smysluplný tip či odkaz na druh radiátoru.
Petr M.