Přitápění el. otopné soustavy vyhřátým radiátorem který je "vyhříván" kamny. Resp. v blízkosti těchto kamen.

Rubriky:

PM Petr Müller @petr.muller648 před 2 roky11.09.2022 17:48:51
Přitápění el. otopné soustavy vyhřátým radiátorem který je "vyhříván" kamny. Resp. v blízkosti těchto kamen.

Dobrý den, měl bych takovou „kutilskou“ představu o podpoře vytápění pro elektrokotel.

Prosím, zvážil jsem pro a proti a nechci používat kamna s výměníkem. Jen chci pomoci elektrokotli.

Jak už jste asi pochopili, topím elektřinou.
Nebo spíše, topím elektřinou, ale když jsou nízké teploty pomáhám jí tím, že si zatopím v kamnech Nordica. Elektřinu mám však nastavenou pouze na teplotu vytápění vody 37° v topení. Jen temperování.
Pokaždé, když zatápím v kamnech a místnost se vytopí, mi odepne termostat elektrokotle a jede jen na cirkulaci. Pochopil jsem tedy, že pokud zatápím v kamnech a místnost je „přehřátá“ ohřívám vlastně radiátory, které tím pádem el.kotel nemusí neustále dohřívat.
Dnes mě napadla taková myšlenka. Nedaleko kamen mám možnost připojení k okruhu radiátorů.
Říkal jsem si, že pokud bych na zeď za kamna (cca 80cm) přidal radiátor a v kamnech topil, skrze ohřátý radiátor by se mi ohřívala i voda v oběhu. Teplota by se mírně zvedla a elektrokotel by tolik nemusel spalovat, protože by mu případné ztráty navíc nahrazoval tento vyhřívaný radiátor.
Mám v plánu to rozhodně vyzkoušet, prosím nepřesvědčujte mě tedy o výměníku. Mám rád své kamna a měnit je nehodlám.
Co si ale nejsem jistý je jaký radiátor použít, a proto píšu sem.
Za kamnama je ideální plocha pro radiátor o velikosti max 900x900mm
Jaký radiátor by dle vás byl pro ohřev nejúčinnější?
1. Plechový jednoplášťový
2. Plechový dvouplášťový
3. Litinový žebrovaný (viděl jsem i čtyř žebrovaný)
Budu rád za jakýkoliv smysluplný tip či odkaz na druh radiátoru.
Petr M.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

15 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.