TZB-info - Stanovení velikosti…
Při ohřevu teplé vody v ohřívači dochází ke zvětšení jejího objemu. Se zvětšeným objemem narůstá také tlak v ohřívači. Pokud tlak překročí hranici otevíracího tlaku pojistného ventilu, začne odtékat…
Zdravím potřeboval bych od zkušenějších 2x poradit:
- první dotaz je ohledně vhodné expanzní nádoby k boileru. V současnosti mám boiler 160 l, na jaře budu měnit za 300 l (ohřívám TUV zplynovacím kotlem na dřevo, výjimečně elektrikou), ale mám problém z poměrně velkým množstvím vody, co odkape z přetlakového ventilu pod boilerem. Bohužel nemám v kotelně, která je ve sklepě, odpad, tak vodu chytám do 20 l barelu, který se naplní tak za 3 týdny. Kotelník co stavil kotelnu tvrdil, že jediné řešení je přidat k boileru malou expanzní nádobu, která eliminuje odkapávání z ventilu na minimum. Potřeboval bych vědět, zda to z vaší zkušenosti pomůže a pokud ano, tak jakou zvolit expanzní nádobu, rovnou bych koupil expanzku dimenzovanou na 300l boiler
- druhý dotaz je ohledně možnosti instalovat na výstup TUV z boileru termostatický směšovací ventil a to tak, abych do baráku pouštěl už jen nastavenou teplotu na ventilu, řekněme 45 stupňů. Moje představa je taková, že budu nahřívat boiler na maximum a ve chvíli kdy mi pojede ohřev baráku z akumulačky, tak mám furt mnohem větší zásobu vody v boileru, která se namíchá ve ventilu. Zároveň by se nemohl nikdo opařit horkou vodou. Primárně mi jde ale o navýšení kapacity TUV takovýmto způsobem. Bude to ten ventil zvládat a správně míchat? Eventuelně jaký doporučíte?
Děkuji za zodpovězení dotazů.
4 odpovědi
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení