Krb.kamna a TČ

MR Martin Rod @martin.rod před 2 roky12.09.2022 07:58:59
Krb.kamna a TČ

Dobrý den.

Domek máme v rekonstrukci a stále přemýšlím nad vytápěním a nemohu se rozhodnout.
Domek po hotové rekonstrukci TZ 6,5kW (-15/21⁰C), obytná plocha 105m² z toho jedna místnost 45m². Vytápění teplovodni podlaha všude.
1.verze vytapeni TČ a v té velké místnosti horkovzdusna krb.kamna. Bojler elektrika/TČ
2.verze akumulacni nadrz 500l, krbová kamna s vymenikem 7,5kW do vody 3kW do vzduchu. Dále TČ. Akumulacni nadrz i pro ohrev TUV.

Je mi bližší možnost č.2. Krbova kamna chceme určitě i kdyby byla ztráta domu 1kW 😀
Měl jsem v plánu, že by TČ udrzovalo aku nadrz např. na 35⁰C a když by se zatopilo v krbu tak by se prakticky odpojilo a nadrz by se natápěla až cca do 80⁰C-90⁰C. Až by se topit přestalo, vycerpala by se energie z aku a opět by TČ udrzovalo 35⁰C.
Ohrev TUV bych přes léto řešil patronou popř. TČ.
Do 10-ti let plánujeme rozšíření podkroví které se bude vytápět taky podlahou.

Jde mi o to, zda to takto má smysl provozovat. Topit v kamnech budu určitě a proč už když budu topit tak rovnou neohrat vodu.

Neřeším počáteční investici ani pozdější provoz zda je levnější to nebo to. Odpovědi typu vyřeší projektant taky nepotrebuju číst, dále to proc si doma dělat bordel atd...

Jde mi o to, aby se k tomu vyjádřil nejlépe někdo kdo parametry má stejné a provozuje to a nebo někdo, kdo tomu rozumí. Pročetl jsem toho tady spoustu a nikde jsem nenašel toto konkrétní řešení a podobně parametry.

Děkuji za konstruktivni odpovědi a návrhy.
PS. Cenu dřeva neřešit. Zatím je zdarma.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.