Zavzdušněná pumpa?

Rubriky:

VV Václav Votípka @enca před více než rokem13.09.2022 21:24:00
Zavzdušněná pumpa?

Dobrý den,

mám u domu nádrž na vodu, do které dovážím vodu cisternou. V nádrži je ponořené čerpadlo Calpeda MXSM 305 CG 0.75kW, které tlačí vodu do tlakové nádoby v domě. Dokud je v nádrži dostatek vody, vše funguje krásně. Když voda dochází, tak zbytek vody odčerpám "do sucha" (jiným čerpadlem), nádrž vyčistím a nechám přivézt novou vodu. Nádrž je bez vody v řádu jednotek hodin. Během této doby z pumpy postupně pomalu vyteče ještě nějaké množství vody. Po napuštění vody je celá pumpa potopená ale po zapnutí pumpa netlačí vodu. Vrčí to, ale tlakovou nádrž v domě nenaplní.
Myslím si, že tím, jak z pumpy vytekla voda, tak se tam dostal vzduch a po napuštění nádrže ten vzduch drží uvnitř pumpy a ta tedy nemůže pracovat.
Usilovným třesením pumpou (lomcuji s plastovou trubkou, na kterou je pumpa napojená) se mi daří vytřást nějaké bublinky. Když to opakuji dostatečně dlouho (řádově půl hodiny), tak se pumpa chytí začne tlačit vodu. A od té doby funguje bezvadně až zase do dalšího závozu vody.
Nemohu se zbavit dojmu, že to půlhodinové třesení s pumpou není ten správný postup, ale nic lepšího mě nenapadá.
V nějakých obecných návodech jsem se dočetl, že musím v takovém případě naplnit čerpadlo vodou, ale jak to mám udělat u čerpadla, které je potopené na dně nádrže, to nevím.

Má někdo nějaký nápad, jak takovou situaci řešit lépe, případně jak jí předcházet?

Hledal jsem v návodu k pumpě, nic použitelného jsem tam nenašel, ale všiml jsem si jedné nesrovnalosti mezi doporučenou instalací a skutečným provedením. Výrobce uvádí, že zpětná klapka by měla být namontována alespoň 2 metry nad čerpadlem, ale mě ji vodař dal těsně nad pumpu. Může to nějak souviset s výše popsaným problémem? Pokud to nijak nesouvisí, jaký může být důvod té minimální vzdálenosti zpětné klapky od čerpadla?

Mám nad tím teď mávnout rukou, nebo to mám (nechat) předělat?

Předem děkuji za vaše postřehy.

--------------------------------------------------------------
Aktualizace 14.9.

Moc děkuji všem za postřehy.
Zkusím přesunout zpětnou klapku, aby splňovala podmínky výrobce a pokud by to samo nestačilo, tak dodělám i odvzdušňovací ventil. Napíšu sem pak, jak to celé dopadlo. Bude to ale pár měsíců trvat - teď je nádrž plná a funkčnost ověřím až při dalším závozu vody.

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

22 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.