Konzultace přístupu dodavatelů

Rubriky:

Reklama
Martin Šlajchrt @martin.slajchrt před více než rokem16.09.2022 23:22:02
Konzultace přístupu dodavatelů

Zdravím, chtěl bych požádat o radu zkušenější.
O instalaci FVE mám již celkem jasno a jsem ve fázi výběru dodavatele. Oslovil jsem dvě novější firmy a jednu, která se instalacemi zabývá 10 let.
Zadání poptávky bylo cca následující: spotřeba 2,5 MWh, plyn topení a TUV 15 MWh. Myšlenka k FVE kromě baterie pořídit bojler a přebytky ukládat do něj, tím částečně snížit spotřebu plynu a zvýšit spotřebu elektřiny kvůli využití FVE v měsících, kdy bude vyrábět.
Nejde mi o porovnání nabídek, technické řešení mají všichni zhruba srovnatelné - 5,4 kWp, baterie 10,65 kWh, ale přístupu. Dvě konzultace v podobném duchu, jasně přemýšlíte správně, není problém, dáme wattrouter, ten bude přebytky posílat do bojleru, částečný backup..prostě katalogová nabídka.

Dnešní konzultace byla úplně jiná přemýšlivém přístupu obchoďáka. Jednak v jiném rozmístění panelů, ale především neřešit zatím ohřev TUV, jsou to zbytečné vicenáklady za bojler (údajně min. 200 l kvůli 3-fázové patroně, že na menší bojlery jsou pouze 1 fázové) a wattrouter. Nejdřív si zkuste rok jak FVE funguje, uvidíte průběh výroby, nabíjení, spotřebu a bojler a wattrouter se dá řešit později. S mojí spotřebou půjde údajně plný backup.

Na dotaz co s přebytky a) virtuální baterie, což se mi osobně nezdá výhodné.
b) využít jejich řešení monitoringu napojeného na OTE, přebytky prodávat na spotu přes Sysel, což ale zároveň znamená nakupovat na spotu, což by mělo vyjít výhodně právě kvůli jejich řešení a dohledového centra, kdy v případě, že není baterie dobitá z FVE (v zimě) se nabíjí podle nejlevnější ceny v noci a spotřeba pak jede z baterie. Údajně je tohle řešení vhodnější i pro baterii, kdy se jede v plných cyklech a prodlouží se tak její životnost.

Co si o tom myslíte? Děkuji za jakýkoli přínosný komentář.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.