Ekvitermní regulace s termostatem nebo bez?

Rubriky:

Reklama
JS Jiří Stáňa @jiri.stana před více než rokem21.09.2022 09:37:13
Ekvitermní regulace s termostatem nebo bez?

Po 4 letech provozu s novým plynovým kotlem (předtím 21 let Wolf) nad tím opět přemýšlím: patrová dřevostavba 170 m2 (s garáží 230 m2) z r. 1997, asi 20 ks radiátorů RADIK - každý osazen TRV, kotel Vaillant ecoTEC plus VU 256/5-5 (cca 5-25 kW), ohřev TUV VIR 120/6M, ekvitermní regulace VR700. Spotřeba cca 22 MWh ročně.
Dosud jsem měl umožněnou zapnutou adaptivní topnou křivku a připojení pokojové teploty zapnuté. Teplota denní kolem 22° C, noční 19,5° C. Což občas měním, podle toho, jak je paní domu chladno.
Začal jsem nad tím ve volné chvíli přemýšlet, technik od Vaillantu říká, ať vypnu tu adaptivní topnou křivku, to jsem udělal, ekvitermní křivku jsem snížil z 0,7 na 0,6, neboť mi přišlo, že se topilo o něco víc, než kolik bych chtěl.

A k tomu připojení pokojové teploty - jsou tam 3 možnosti:
1. žádné, tzn. vše jede podle ekvitermní křivky a teplotu (tam, kde chci mít chladněji) reguluji TRV v jednotlivých místnostech;
2. zapnutý, tzn. ekvitermní křivka plus podle rozdílu vnitřní teploty a teploty nastavené se o něco zvýší či sníží teplota z kotle do řádu, teplota v řádu až tak nekolísá (tohle jsem měl dosud několik let: regulátor s termostatem byl v referenční místnosti, což je obývák s kuchyní, tam jsem měl TRV naplno, aby to nebylo jakoby auto se dvěma volanty, ovšem obývák je na jih a při slunci docházelo k přehřívání. Taky při zatopení v krbu jsem odnášel regulátor jinam, poněvadž by v místnostech nahoře bylo chladno). Loni jsem dal ten regulátor do pracovny, ta je od východu, TRV naplno tam a v obýváku jsem TRV snížil, docela to fungovalo);
3. termostat, kdy kotel jede podle ekvitermu, ale při dosažení nastavené teploty se úplně vypne a pak zase zapne (tam to osciluje zhruba v desetinách stupně plus mínus)

Přemýšlím nad tím, co je lepší pocitově a i z pohledu ekonomiky. Technik na podpoře mi doporučil, ať připojení pokojové teploty dám na žádné, tzn. ať si jede jen podle ekvitermu a průběžně můžu ladit křivku.
Je mi jasné, že každá změna je běh na delší trať a trvá to týdny, měřit se to nedá, neboť venkovní podmínky se mění atd. Laicky si myslím, že pro ten kondenzační kotel je lepší, aby jel prakticky pořád, aby svým aktuálním výkonem co nejpřesněji vyrovnával aktuální tepelné ztráty domu. Z pocitového hlediska je i příjemnější, když je teplota zhruba stejná, ty dynamické změny u nastavení termostatem, kdy se kotel i na delší dobu vypne, vnímám jako nepříliš příjemné.
Nicméně co si o tom myslíte?
Momentálně jsem veškeré vlivy termostatu vypnul, kotel si jede podle ekvitermu, teploty v jednotlivých místnostech (tam, kde chci teplotu nižší než nastavenou) řídím termostatickými hlavicemi. Uvidím asi za pár týdnů.

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.