Dodatečné odvodnění opěrné zdi

Rubriky:

Reklama
LN Ladislav Novák @ladislav.novak131 před více než rokem21.09.2022 10:59:49
Dodatečné odvodnění opěrné zdi

Dobrý den, u našeho domku je do ulice opěrná zeď z KB bloků, délka asi 20 m, výška kolem 2,8 m, stáří asi 25 let. Zeď je mírně odkloněná do ulice, rozdíl v koruně zdi od svislice je asi 8-10 cm. Nahoře je zahrada se stromy (5 ovocných stromků stojících asi 1-1,5 m od zdi).
Zeď není viditelně odvodněna (otvory ve zdi nejsou a vzhledem ke "kvalitě" stavby domu se obávám, že zde není ani drenáž podél zdi), a proto k tomuto (dle mého názoru) došlo (domek je manželky a koupila jej asi rok či dva po dostavbě, ale to nebyla zeď ještě nakloněná).
Naklonění se nijak dramaticky nezvětšuje (zřejmě díky mírnějším zimám posledních let), ale obávám se, že v případě např. vlhkého podzimu a poté mrazivé zimy by mohlo dojít ke zvýšení tlaku zeminy na zeď a k jejímu vyvalení.
Jak by se dal problém řešit? Postačily by vyvrtané otvory skrz zeď ve spárách mezi tvárnicemi (např. průměr 15 mm s odstupy po metru ve výšce třeba metr nad zemí)? Kopat shora drenáž za zdí je vzhledem k výše popsaným stromkům a zahradě nemožné...
Trochu snad napoví foto, zeď je odkloněná od výklenku pro popelnici dále (výkop před zdí je mělký, určený pro optiku, na stav zdi němá vliv).
Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.