Správné nastavení elektrokotle Protherm Rejnok 9k

Rubriky:

Reklama
MD Jan Novák @freemantle před více než rokem23.09.2022 08:37:56
Správné nastavení elektrokotle Protherm Rejnok 9k

Dobrý den,

předem se omlouvám, pokud mé dotazy vyzní hloupě - jsem technický analfabet a v tomto odvětví laik, ale doufám, že mi zdejší komunita poradí a pomůže.

Nastěhoval jsem se do nájemního bytu 3+kk o podlahové výměře 74 m2. Jedná se o cihlový bytový dům, který je zateplený a má plastová okna. Byt je kompletně na elektřinu (elektrokotel, bojler..., tarif D45d), v obývacím pokoji je umístěn termostat Auraton 2005, v téže místnosti je radiátor s klasickým "ovladačem" regulace, ne termostatická hlavice (to by mělo být dle toho, co jsem vyčetl na tomto webu, i na jiných stránkách řešeno správně). V ostatních místnostech jsou radiátory s manuální (ne digitální) termostatickou hlavicí. V obývacím pokoji, kde trávím většinu času, chci mít teplotu 21°C, kterou nastavím na termostatu Auraton. V ložnici může být teplota klidně nižší o několik stupňů (regulace termostatickou hlavicí)

Mám dotazy k elektrokotli značky Protherm Rejnok 9k, přikládám fotografii jak kotle (včetně úryvku z návodu, který mě zajímá), tak termostatu pro názornou ukázku. Jedná se mi zejména o to, abych efektivně, ale zároveň úsporně využíval kotel. Nuže, zde jsou mé dotazy:

1.) V návodu výrobce píše "Kotlovým termostatem volíme maximální teplotu, na kterou může být voda v elektrokotli zahřáta. Jeho nastavení proveďte podle pokynů montážní firmy, neboť maximální teplota otopné vody závisí na druhu topného systému (podlahové vytápění, osazení termostatickými hlavice mi, příprava TUV apod.)." - jak zjistím, jaká je maximální teplota a jak ji přesně nastavím (předpokládám, že kolečkem termostatu na kotli, ale o kolik jej otočit, aby to bylo akorát a ne moc?)

2.) K čemu přesně slouží teplota vody v kotli, když se dá regulovat teplota termostatem a termostatickými hlavicemi? A jak vysoká by měla být?

3.) Tlačítky na kotli (kdy "I" je zřejmě spuštěno automaticky po zapnutí kotle) "II" a "III" se manuálně spouští topná tělesa v kotli, jestli jsem to správně pochopil. V jakých situacích mám zapnout druhý a třetí stupeň?

4.) V různých internetových diskuzích zaměřených na topení se lidé přou, že je lepší nechat vytápět na stejnou teplotu, druzí razí heslo, že je lepší stáhnout topení o několik stupňů a po příchodu domů jej zase nahodit. Kde je pravda? Co je lepší?

5.) Tento dotaz navazuje na bod č. 4 - Pracuji na 12hodinové směny, denní / noční. Jak mám řešit topení? Nastavit termostat např. na úspornou teplotu 15°C když nejsem doma a hodinu před návratem ať se začne zahřívat na 21°C a když jdu spát, tak ať se teplota opět sníží na 15°C a ráno třeba hodinu před odchodem do práce jej nechat opět nahřát? Nebo to držet celou dobu na výhřevu 21°C? Co je úspornější z hlediska financí?

Děkuji za rady.

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.