vyvložkování komínu u domu z vepřovic?

Rubriky:

Reklama
JB Jana Bermellová @janabermellova před více než rokem23.09.2022 12:25:20
vyvložkování komínu u domu z vepřovic?

Dobrý den,
ráda bych se zeptala na nutnost frézování a vyvložkování komína u 100 let starého domu z vepřovic.
Jedná se o zděděný dům, kam jsme jako děti jezdili k babičce, takže fungování domu docela dobře známe a s omezeními jsme smířeni. Budeme jej využívat spíše jako chalupu převážně jen my dva s manželem, občas návštěvy dětí a známých.

Babička používala v kuchyni sporák na tuhá paliva a v ložnici v prvním patře si na noc přitápěla v petrách. Chtěli bychom toto obnovit, jen spotřebiče vyměnit za nové. Do druhé téměř nepoužívané ložnice (také v prvním patře) bychom chtěli dát nové petry a do obýváčku vedle kuchyně také malé petry (počítáme ale s použitím jen "kdyby náhodou"). Komín má dva průduchy, do každého jednoho by byly napojeny kamínka z místností nad sebou (takto to kdysi dávno prý fungovalo, otvory pro napojení jsou zachovány). Počítáme hlavně s využitím sporáku v kuchyni přes den a s jedněmi petrami v ložnici přes noc.

Kominík, který nám komín po delším nepoužívání prohlížel a čistil, říkal, že je ve výborném stavu, bez trhlin - dosavadní kamna opravdu dobře táhnou. Říkal ale, že podle současných norem je komín třeba vyfrézovat a vyvložkovat. Když jsme se ptali jiného kominíka, ten, jak se dozvěděl, že chceme nadále používat petry, tvrdil, že petry vložky rychle zničí, že je třeba vybavit je i výměníkem pro snížení teploty a počítat s obnovou vložkování každých x let.

Tak jsme na rozpacích - komín, tak jak byl, fungoval sto let - je opravdu nutné do něj nyní zasahovat? Mám strach, abychom změnami nenadělali více škody jak užitku...
Děkuji mnohokrát za vaše názory.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.