Reklamace nekvalitního "nehořlavého" uhlí

Rubriky:

Reklama
TK Tomáš Kuchař @tomas.kuchar před více než rokem02.10.2022 09:54:08
Reklamace nekvalitního "nehořlavého" uhlí

Dobrý den,
koncem prázdnin jsem zakoupil 30 q sypaného uhlí ořech 2 s dovozem. Kotel bez problému provozuji třetím rokem. S nově dodaným uhlím (suché, suchý sklep, vzhledově se neliší od předchozích dodávek, stále stejný dodavatel ). Kotel se mi hraničkou a pepem opakovaně vůbec nepodařilo zapálit, pár uhlíků jen zčervenalo, ale vůbec nevydalo plamen. Vybral jsem tedy celý zásobník, doplnil starým bezvadným uhlím z loňské dodávky, bez problému zapálil a dva dny provozoval. Pak jsem doplnil dva kýble vadného uhlí a čekal u hořáku, jak to dopadne. Když vadné uhlí dolezlo k hořáku, plamen poklesl cca z 25 cm na 5 cm a z hořáku začalo vylézat nespálené vadné uhlí, které jen žhne, ale téměř nehoří plamenem. Pokusil jsem se hoření zachovat zvýšením výkonu ventilátoru, ale ani zvýšení na 100 % a zpomalení přísunu paliva na 1/2 nestačí, aby uhlí hořelo a dohořelo. To je tak špatné, že si to ani netroufám míchat 1:1 z bezvadným uhlím. Mám tedy nyní plný sklep "nehořlavého" uhlí, které se bude muset vynosit a placeně zlikvidovat, pokud si ho prodejce neodebere.
Podal jsem tedy reklamaci (mailem i  písemnou) s popisem a fotografiemi hořáku s dobrým a vadným uhlím a nabídkou, že si může po dohodě odebrat vzorek. Prodejce to napřed zkoušel, že mám smůlu, že jsme měl uhlí reklamovat do týdne, ale to je samozřejmě nesmysl , jedná se o skrytou vadu, uhlí se na pohled od bezvadného neliší. Další odpověď tedy byla, že když testy prokáží, že je uhlí vadné, že reklamaci uzná. Podle mého názoru je nyní na něm prokázat, že uhlí vadné není. Pokud reklamaci zamítne, pak až bych nechal uhlí odborně otestovat já. Je to tak?

Takže můj dotaz zní, jak dál postupovat? A dále, na koho bych se měl ideálně (bydlím na brněnsku) obrátit s otestováním "hořlavosti uhlí" tak, aby způsob odebrání vzorku a jeho vyhodnocení byly právně uznatelné a kolik vůbec ta legrace bude stát.

PS: Problém samozřejmě je i to, že nyní běháme s kyblíky starého uhlí ke kotli, protože sklep je plný uhlí vadného, kterého se vlastně v této fázi nemám jak zbavit.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

22 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.