Minimální vzdálenost chemické kotvy od hrany podkladního materiálu

Rubriky:

Reklama
PT Petr Toman @petr.toman598 před více než rokem03.10.2022 10:25:55
Minimální vzdálenost chemické kotvy od hrany podkladního materiálu

Potřebuju k podkladní ŽB desce přikotvit na závitové tyče nosné ocelové sloupy, které nesou průvlak (nese plochou střechu, resp. zelenou střechu).
Leč narazil jsem na detail, kdy se z mého laického pohledu dostávají dvě ze čtyř kotvících závitových tyčí (na jeden sloup) až příliš blízko okraje podkladní železobetonové desky, do které je sloup kotven, viz schématický náčrtek.

Od projektanta mám závitovky navrtat 45 mm od okraje žb desky, což mně tedy přijde dost málo(zbývá už málo masa(?)). Kór když vezmu v úvahu, že závitovka má být 10 mm (mně osobně přijde taky spíš míň, než bych předpokládal, ale prej statik takto schválil...), díra pro vlepení závitovky tedy bude nějaká 14-18 mm. To tedy znamená, že od okraje díry pro vlepení závitové tyče po okraj desky bude jen cca 3,5-4 cm.
Není to trochu málo?

Jen doplním, že závitovka má mít hloubku kotvení cca 30 cm, prochází tedy deskou hlouběji. Pod ŽB deskou je základová/soklová "zeď" ze ztraceného bednění. Což mimochodem znamená, že vrtaná díra pod ŽB deskou "lízne" stěnu tvarovky ztraceného bednění (viz schéma, tvarovka má sílu stěny 39 mm). Takže spodní půlka tyče ani nebude kotvena v "monolitu", ale na rozhraní dvou materiálů/betonů...
...což mně zase přivádí k prvotní otázce - nejsou ty tyče navržené příliš blízko okraje podkladního materiálu/konstrukce?

Jinak pro lepší kontext - deska je z betonu 25/30, beton ve ztraceném bednění je 20/25. Svislá výztuž ztraceného bednění (co 25 cm > 2 pruty na jednu tvarovku) je vyvedena do desky v délce 0,75-1 m, kdy jeden prut je vyveden jako spodní výztuž, druhý prut jako horní výztuž ...čili proarmováno je u okraje ŽB desky víc než slušně)

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.