Ahoj,
byl by tu někdo ochotný mi poradit s nastavením regulace plynového kotle Buderus Logano G-124 pomocí jednotky Logamatic 2107? Mám venkovní ekvitermní čidlo a v jedné místnosti vnitřní čidlo (jakoby s regulátorem teploty).
Fix na plyn mám ještě na 3 roky za dobrou cenu, ale stejně bych rád trochu ušetřil - navíc mě rozčiluje, že nejsem schopný nastavit ten kotel tak aby topil podle toho jak já chci ;-) Prošel jsem si celý servisní manuál k Logamatic jednotce, myslel jsem si, že jsem to nastavil dobře, ale kotel neustále přetápí (což v rodině vadí evidentně jen mě).
Nastavení jsem udělal následující:
TYP budovy 3 (starší dům, z 80% zateplený)
Dimenzovaná teplota (STANOVENI) - aktuálně mám 60°C (jak jsem zoufalý z nastavení), jinak bylo 75
Dálkové ovládání mám ZAP
Vliv místnosti 3
Nastavení útlumu: Venkostop
Offset 0
Podle nastavení teploty na dálkovém ovládání vidím, jak se mění ekvitermní křivky v nastavení ... ale i když nastavím na ovladači minimum (což je 11°C), venku je 10°C a podle křivky by teplota otopné vody měla být někde 12 - 13°C, tak kotel topí jak o život a podle hodnoty, která jde z vnitřního čídla je v místnosti 25°C (v reálu tak 23).
Máme dvougenerační dům - rodiče doma celý den, manželka s dětma taky doma, takže se topí celý den. Zatím máme spotřebu 100 kWh/denně (s ohřevem TUV), ale jak říkám, máme zbytečně přetopeno (+ jsme schopni dotápět dřevem nebo TČ vzduch/vzduch).
Pokud bych nastavil topení jen ráno a odpoledne/večer - což by při současném teplejším podzimu i stačilo, tak se zase nebude hřát TUV (máme 100L zásobník) - ideálně by šlo, aby to topilo a večer a v průběhu dne aby byl režim "Léto" - kdy se netopí a jen hřeje voda.
Konzultoval jsem to s plynařem, tem i řekl, ať nastavím nejvyšší parametr u vlivu místnosti - ale to mi nepomohlo.
.Přijde mi, že historicky ten kotel přetápěl když bylo takto kolem 10°C - v zimě mi přišlo, že to nastavení lépe reflektuje potřeby - ale to jsme měli MW za 750 Kč ;-))
Předem díky za pomoc. Jsem technicky celkem zdatný, proto mě rozčiluje, že mi to nejde ... nebo možná jen špatně chápu logiku fungování plynového kotle.
Honza
Ano ale jestli nesmrtelny kotel 30let zere o 20-30% vic plynu tak to znamena ze si muzete dovolit kazdych 10let menit…
před 2 roky
Jem ochoten vyslechnout jak se dá nastavit regulace aby tento kotel dával to co potřebuje soustava. Nebudu Vám nadávat…
před 2 roky
Mohu mu poradit s nastavením regulace, protože ji znám. Ale protože jsem úplně blbý laik, tak musím držet hubu a krok.…
před 2 roky
30 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení