Zateplení obvodových stěn - 200mm EPS/EPS GreyDobrý den,
Řeším dilema mezi výběrem izolantu. Budu zateplovat patrový RD, sedlová střecha, 195m2 plochy, Porotherm 30.
Naprojektováno mám 200mm minerální vaty - byl jsem do poslední chvíle rozhodnutý a přesvědčený o použití vaty.
Vzhledem k více než dvojnásobným nákladům při použití vaty vůči zatepení EPS, se nyní začínám přiklánět k použití EPS.
Můj dotaz bude obecný a určitě na něj nepůjde odpovědět přesně, ale přesto bych poprosil o nějaké střízlivé názory, které mi pomohou se rozhodnout.
Náklady na izolaci:
EPS 70F - 0,039 W/m.K 70000Kč
EPS 100F - 0,037 W/m.K 85000Kč
EPS 70F GREY - 0,031 W/m.K 85000Kč
Vzhledem k provádění svépomoci jsem se chtěl vyhnout obavám ohledně nedostatečného zakrývání šedého polystyrenu a jeho degradace na sluníčku.
Dotaz zní - má opravdu smysl investovat tento rozdíl (nepočítám lepší lepidlo a pracnost) na výslednou spotřebu a tedy návratnost v nákladech za vytápění? Netuším, jak velký rozdíl ve spotřebě udělá - zda to budou za rok řády stovek nebo tisíců - samozřejmě pokud budeme brát v potaz průměrné spotřeby a průměrné ceny - nepotřebuji nic přesného. Kdyby bylo potřeba dodat další podklady například z PENB, není problém.
Díky předem všem za Vaše názory.