Doplnění systému o AKU

Rubriky:

Reklama
LH Lukáš Hanák @lukas.hanak před více než rokem27.10.2022 09:34:32
Doplnění systému o AKU

Dobrý den,

Doufám, že se zde najde nějaká dobrá duše, která mi dokáže poradit. Bohužel nejsem topenář, a proto se obracím zde na toto fórum.
S příchodem topné sezony jsem se rozhodl do svého otopného systému v rámci úspor zařadit akumulační nádrž. Jaký je k tomu důvod? Kotel mám na pelety s výkonem 22 kW + bojler na TUV. Pořídil jsem si chytré termo hlavice a řídící jednotku Honewell Evohome s reléovým spínačem BDR91. Systém inteligentně otvírá ventily v každé místnosti v závislosti na potřebě tepla.
JENOMŽE: Pokud dojde k otevření, byť jen jedné hlavice u jedné armatury na cca 10 %, systém vyšle do reléové jednotky požadavek na vytápění a spustí se kotel. V této fázi začíná zapálení a nahřívání celého kotle cca 15 minut. Jakmile se celý kotel nahřeje a radiátor se dostane do požadované teplotní hodnoty, systém vypne. Toto se stává během dne několikrát. Zbytkové teplo z kotle pak odchází do jiných otopných těles v domě, kde není chytrá termohlavice nainstalována a jsou otevřeny naplno. V systému není žádné podlahové vytápění. Jedná se o starší stavbu s nedokončeným zateplením.

Mým teoreticky možným řešením je proto pořídit akumulační nádrž, která by se dobíjela peletovým kotlem.
Systém si představuji následovně: AKU se dohřeje na 70° a pokud poklesne teplota na 40°, systém zapne dobíjení AKU. Reléová jednotka BDR91 spíná oběhové čerpadlo AKU – UT a tahá si teplo do domu. Problém je, že netuším, jestli by systém takto mohl fungovat a jaký termostat pořídit k AKU k řízení jeho teploty a nabíjení. V současnosti, je systém řízený jednotkou DAS 04, která určuje nahřívání TUV nebo UT. Přikládám nákres, jak si systém představuji, protože vám to asi řekne více než popis. Na internetu jsem hledal dlouhé hodiny a všechny termoregulátory k AKU nádrži, slouží k řízení oběhového čerpadla, já ale potřebuji jen sepnout beznapěťový kontakt do jednotky DAS 04, aby kotel věděl že má nahřívat AKU. Oběhové čerpadlo kotel-AKU si ovládá právě tato řídící jednotka DAS 04. Taktéž netuším, jestli je systém takto správně navržen, nebo je to celé špatně. Účelem je co nejvíce snížit náklady na nový systém a zásah do původního systému.

Doplnění:
Podařilo se mi najít k spínání AKU tady toto. Je to použitelné?
ELEKTROBOCK RJ401 teplotní spínač 4401elb
nebo
Řídicí jednotka pro čerpadlo CS-21 TUV (D5)

Děkuji všem za radu a pomoc.

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.