Izolace proti vlhkosti podlahy (Nerez plechy, lepenka, iglu)

Rubriky:

Reklama
AK A .K. @ales.kadlec016 před více než rokem28.10.2022 13:23:48
Izolace proti vlhkosti podlahy (Nerez plechy, lepenka, iglu)

Dobrý den, prohledal jsem diskuze jak to, šlo, ale odpověď jsem nenašel. Máme starší 70 let starý dům koupený 12 let zpět, zdivo 50cm a přistavované 30cm. Severní strana je zároveň s terénem, jižní strana je průjezd do dvora. z východu západ je velice mírný spád z kopce. Momentálně se provádí rekonstrukce severní poloviny domu, ve zdích jsou zaražené nerezové plechy. Skladba podlahy byla namyšlena: štěrk 8-10cm 16/32, podkladní beton 8-10cm s kari sítí 100x100x4 mm + hydroizolace lepenkou, 140cm šedého EPS 150 polystyrenu, 5cm betonu s kari sítí 100x100x 4mm. Podlahy mám vykopané dostatečně.

1) Vedle nás jsou dva domy a pak je ulice domů do kopce, takže jsme pod velkým kopcem a dle odhadu vlhkosti hlíny se mi zdá, že by to chtělo ještě nějak vyřešit odvětrávání vlhkosti z té podkladní vrstvy štěrku. Před 11 lety se v zimě nebo na jaře mírně vytopil sklep ( je jen pod technickou místností, kde se momentálně žádná rekonstrukce dělat nebude). Od známého stavitele a projektanta jsem se dozvěděl, že když budu mít zdi nerezem a beton lepenkou zaizolován, tak nemám žádnou drenáž a nic podobného řešit. Ovšem po odkrytí hlíny pod podlahou mi přijde vlhká a přemýšlím nad tvarovkami IGLU, recenzí z kterých bych se něco dozvěděl, jsem moc nenašel. Je vhodné ze severní strany v úrovní terénu udělat vstupní komín, v mezi štěrkem a podkladním betonem dát IGLUm a v průjezdu ( jižní strana) po zdi vytáhnout nad střechu výstupní komín? Nebo je vhodná jiná hydroizolace?

2) Přemýšlím, že ještě pod ten 140mm EPS 150 dát do kříže EPS 150 alespoň 50mm je to vhodné? Dle výpočtu je podlaha s šedým polystyren viz výše je vhodná pro PASIV dle ČSN. Problém je, že ze starého domu nikdy neudělám pasiv, ale zateplení stojí jen a pouze počáteční investici a v budoucnu, mi to bude přinášet jen užitek. Otázka zní, co ale s tím IGLUM, díky kterému si pod podlahou udělám tepelný most? I bez toho IGLUM je vhodné 140mm doplnit ještě do kříže 50mm polystyrenem, že?

3) Zarážené desky HW Patentiert, trčí ze zdi pouze 2-3cm, je toto dostatečné pro napojení lepenky?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.