Podtlakové větrání bytu pomocí starého 14m komína nebo decentralizovaná rekuperační jednotka?

Reklama
PP Pavel Pšenička @pavel.psenicka před více než rokem02.11.2022 15:07:25
Podtlakové větrání bytu pomocí starého 14m komína nebo decentralizovaná rekuperační jednotka?

Dobrý den,

chci vyřešit vlhkost a větrání v přízemním bytě 70m2 (nad sklepem) ve staré cihlové zástavbě. Dům je částečně odkopaný, nopová fólie a drenáž, ale pravděpodobně je již nefunkční vodorovná izolace. Jeden vlhkoměr nám ukazuje v tomto období (mlhy) vlhkost v rozmezí 55-65% a druhý přesně o 10% více = 65-75%. Po vyvětrání okny je méně a potom to stoupá. Nicméně pocitově tam takové vlhko není. Po ránu za zataženými žaluziemi jsou orosená okna (plast, dvojsklo) cca 15cm vysoko a občas se dělá plíseň v nevětrané šatně a nad oknem, kde je železobetonový překlad - dům není zateplený, takže pravděpodobně kondenzuje voda na tepelných mostech - s tímto nic neudělám, v domě jsou jen důchodci a zateplení se realizovat nebude.

Chtěl jsem toto nějak vyřešit pomocí decentralizované rekuperační jednotky - například REC DUO 100 PLUS RC https://www.multivac.cz/produkty/rec-duo… ale narazil jsem i na podtlakové větrání. V bytě máme 3 komíny, v každém jsou 3 průduchy, jeden komín se používá na plynové kotle, každý byt má svůj, já ho mám umístěný pod sebou ve sklepě a další 2 komíny jsou ubourané a zateplené pod střechou. Do jednoho ubouraného komína, uprostřed bytu mám několik let připojenou digestoř (u napojení do komína je zpětná klapka) a tento průduch je vyveden až nad střechu, v létě si tam udělali včely hnízdo a částečně ho přicpaly a mě napadlo, že tam možná předtím fungovalo částečně nějaké podtlakové větrání - přes tu digestoř a možná se nám díky tomu teď více rosí okna a máme i větší vlhkost, když je částečně přicpaný, nebo je to tím, že je teď stále vlhko a mlhy, ale problém s větší vlhkostí jsme měli vždy.

Proto přemýšlím jak dál - jestli zkusit ty decentralizované rekuperační jednotky - dát je naproti sobě, aby jedna vždy nasávala a druhá foukala ven a po 70sekundách se obrátí chod a nebo jestli zkusit udělat podtlakové větrání = zprovoznit další průduch v komíně uprostřed bytu, vyvést ho nad střechu, osadit ho třeba ventilační rotační hlavicí, aby se podpořil tah, v bytě u stropu udělat mřížku, nebo osadit ventilátorem? Od stropu bytu bude komín mít výšku už jen cca 10m. Jak je to potom v zimě, když bude třeba hodně foukat, nebude to odsávat hodně teplý vzduch pryč, nebo jak regulovat ten "odtah" do komína? Případně zprovoznit další průduch v dalším komíně na kraji bytu? Nebo i koupit 2 páry těch rekuperačních jednotek, mít 2 jednotky naproti sobě obývák - kuchyň a jednu jednotku v ložnici a jednu v dětském pokoji a spárovat je aby vždy 2 foukaly a 2 nasávaly? Mezi pokoji nemáme prahy, takže nějaká větrací mezera tam je, ale stejně v 95% případů jsou dveře pořád otevřené.

děkuji všem za případné rady

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.