Rekonstrukce sklepa

Rubriky:

Reklama
JH Josef Hajek @josef.hajek před více než rokem04.11.2022 09:41:10
Rekonstrukce sklepa

Dobrý den,

koupili jsme částečně podsklepený dům (rok cca 1920) po rekonstrukci. Aktuální stav je ten, že dům je podřezaný, byly udělány nové podlahy, tedy beton + hydro a tepelná izolace a obvodové zdi jsou zateplené EPS 160. Mám teď v plánu pořídit tepelné čerpadlo, dům je relativně malý a jediné místo, kde lze umístit vnitřní instalaci TČ (bojler, akumulační nadoba, oběhovka atd.) je ve sklepě, který je v původním stavu.

Sklep je velký asi 2.5x4m, má cihlové zdi, udusanou hliněnou podlahu a klenutý strop. Jeho podlaha je asi 1.6m pod úrovní terénu. Dříve se pravděpodobně používal jako kotelna (je vidět zaslepený shoz pro uhlí). Z jedné strany sousedí se sklepem souseda (jedná se o dvojdomek). Z venkovní strany se na zdi sklepa nedostanu, takže jakékoliv akce se musí udělat zevnitř. Aktuální teplota ve sklepě je cca 14 stupnu, vlhkost 95% a rostou plísně.

Potřeboval bych tedy udělat suchý sklep. Co jsem po různých diskuzní fórech na internetu zjišťoval, tak jsou v podstatě 2 možnosti.

1) Opravit sklep a nechat ho paropropustný tak, aby se vlhkost z podlahy a zdí dál mohla samovolně odpařovat do prostor sklepa. K tomu udělat větrání (u stropu sklepa je 100mm trubka vyvedená ven) a doufat, že se podaří srazit RH na 60-70%. V případě nouze pořídit odvlhčovač, který pojede nonstop.

2) Podlahu a stěny sklepa kompletně zaizolovat proti vlhkosti, udělat jakousi nepropustnou "vanu". Předpokládám, že vlhkost z podlahy půjde o to víc do stěn sklepa, to by ale díky vodorovné izolaci ve zdech neměl být problém.

Aktuálně se přikláním spíše k variantě č. 2, trvale bežícímu odvlhčovači bych se rád vyhnul. Bude tohle řešení dostatečné?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.