Dlouhodobý problémDobrý den, rád bych Vás požádal o radu. Žiji v dvougeneračním domě (já s rodinou 2 dospělí a dvě děti z toho jedno 1.5 roku dále jen horní rodina a s babičkou, jedna dospělá osoba, dále jen spodní rodina). Nikdy jsem si detailně nesledoval spotřebu elektrické energie. Nebyl k tomu důvod. Zateplil jsem dům 16cm polystyrénem a nainstaloval tepelné čerpadlo ( vše v roce cca 2007) Při minulých cenách jsem platil zálohy na elektrickou energii včetně topení 3800 Kč/měsíčně. V té době v domě bydleli jen dvě osoby ( horní rodina já a spodní babička). V roce 2017 se přistěhovala přítelkyně s dcerou a později se podařil i další člen rodiny. Po celou dobu od instalace tepelného čerpadla byla průměrná spotřeba 12 MWh ročně ( od roku 2017 až 2021 co mám vyúčtování od centropolu), po zvětšení horní rodiny se spotřeba téměř nezměnila. Spotřeba 1 MWh za měsíc tzn. 33 kWh denně mě při cenách 1.02 Kč/kWh nepřišla tak zvláštní. Ani mě nenapadlo to kontrolovat. Ovšem s tím jak se vyhrotila situace na trhu s energiemi jsem letos jako spousta lidí zainvestoval do změny hlavního zdroje vytápění (na kotel na tuhá paliva) s tím, že ušetříme, protože s jednou výplatou, rodičovskou a důchodem platit 11.5 Kč/kWh bylo v našem případě likvidační. Se začátkem topné sezóny jsem začal kontrolovat (po zvýšení záloh za elektrickou energii na 10000/měsíčně) co se děje. V ten moment jsem přišel na denní spotřebu v průměru 25kWh denně (při vypnutém tepelném čerpadlu). Posledních 14 dní hledám možného žrouta a nedokáži ho zaměřit. Specifikace spotřebičů jsou:
horní rodina: dvě televize( max 6 let), myčka (10 let), pračka (10 let), sušička (2 roky), kombinovaná lednice s mrazákem (15let), mikrovlnka (15 let), bojler 125l (1 rok), el. sporák (indukční deska)
spodní rodina : televize(staří netuším), mikrovlnka (1 rok), pračka(stáří netuším), lednice(2 roky), mrazák(staří netuším), bojler 125l (1 rok), bojler 60l (staří 5 let), el sporák
U většiny spotřebičů jsem provedl měření 24h přes měřák do zásuvky a jejich spotřeba nebyla o moc jiná než bylo uvedeno na štítku či v manuálu. Horní bojler není zapojen přes stykač, ostatní jsou. Při víkendovém měření po hodině (cca. 6 hodin po sobě) jsem podle elektroměru odečetl spotřebu 2kWh za hodinu. To kromě ledniček, mrazáku a TV nebylo nic co by běželo.
Vážení odborníci, moc vás prosím o radu jak přijít na to co se u nás vlastně děje a proč se to děje.
Jen dodatek měl jsem tu pána z ČEZ distribuce a ten kontroloval náš digitální elektroměr a nenašel žádnou závadu. Poté co jsem mu řekl, že tu opravdu nemám žádnou pěstírnu a ani netěžím bitcoiny, usoudil, že mám dost velkou spotřebu.
Upraveno autorem před 2 roky