Dlouhodobý problém

Rubriky:

Reklama
OM Ondřej Mojsl @ondrej.mojsl před více než rokem08.11.2022 22:45:01
Dlouhodobý problém

Dobrý den, rád bych Vás požádal o radu. Žiji v dvougeneračním domě (já s rodinou 2 dospělí a dvě děti z toho jedno 1.5 roku dále jen horní rodina a s babičkou, jedna dospělá osoba, dále jen spodní rodina). Nikdy jsem si detailně nesledoval spotřebu elektrické energie. Nebyl k tomu důvod. Zateplil jsem dům 16cm polystyrénem a nainstaloval tepelné čerpadlo ( vše v roce cca 2007) Při minulých cenách jsem platil zálohy na elektrickou energii včetně topení 3800 Kč/měsíčně. V té době v domě bydleli jen dvě osoby ( horní rodina já a spodní babička). V roce 2017 se přistěhovala přítelkyně s dcerou a později se podařil i další člen rodiny. Po celou dobu od instalace tepelného čerpadla byla průměrná spotřeba 12 MWh ročně ( od roku 2017 až 2021 co mám vyúčtování od centropolu), po zvětšení horní rodiny se spotřeba téměř nezměnila. Spotřeba 1 MWh za měsíc tzn. 33 kWh denně mě při cenách 1.02 Kč/kWh nepřišla tak zvláštní. Ani mě nenapadlo to kontrolovat. Ovšem s tím jak se vyhrotila situace na trhu s energiemi jsem letos jako spousta lidí zainvestoval do změny hlavního zdroje vytápění (na kotel na tuhá paliva) s tím, že ušetříme, protože s jednou výplatou, rodičovskou a důchodem platit 11.5 Kč/kWh bylo v našem případě likvidační. Se začátkem topné sezóny jsem začal kontrolovat (po zvýšení záloh za elektrickou energii na 10000/měsíčně) co se děje. V ten moment jsem přišel na denní spotřebu v průměru 25kWh denně (při vypnutém tepelném čerpadlu). Posledních 14 dní hledám možného žrouta a nedokáži ho zaměřit. Specifikace spotřebičů jsou:

horní rodina: dvě televize( max 6 let), myčka (10 let), pračka (10 let), sušička (2 roky), kombinovaná lednice s mrazákem (15let), mikrovlnka (15 let), bojler 125l (1 rok), el. sporák (indukční deska)
spodní rodina : televize(staří netuším), mikrovlnka (1 rok), pračka(stáří netuším), lednice(2 roky), mrazák(staří netuším), bojler 125l (1 rok), bojler 60l (staří 5 let), el sporák

U většiny spotřebičů jsem provedl měření 24h přes měřák do zásuvky a jejich spotřeba nebyla o moc jiná než bylo uvedeno na štítku či v manuálu. Horní bojler není zapojen přes stykač, ostatní jsou. Při víkendovém měření po hodině (cca. 6 hodin po sobě) jsem podle elektroměru odečetl spotřebu 2kWh za hodinu. To kromě ledniček, mrazáku a TV nebylo nic co by běželo.

Vážení odborníci, moc vás prosím o radu jak přijít na to co se u nás vlastně děje a proč se to děje.

Jen dodatek měl jsem tu pána z ČEZ distribuce a ten kontroloval náš digitální elektroměr a nenašel žádnou závadu. Poté co jsem mu řekl, že tu opravdu nemám žádnou pěstírnu a ani netěžím bitcoiny, usoudil, že mám dost velkou spotřebu.

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

23 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.