Protherm Condens 25 KKO A/1 - třícestný ventil (3c) - středová poloha při standby (ohřev TUV ohřívá topení)

Rubriky:

OK Oldrich Weasley @oldrich.weasley před 2 roky09.11.2022 01:46:44
Protherm Condens 25 KKO A/1 - třícestný ventil (3c) - středová poloha při standby (ohřev TUV ohřívá topení)

Provozuji nově tento kotel (Panther Condens 25 KKO, instalovaný v r. 2013) a hned od začátku pozoruji, že při ohřevu vody šla voda i do topení nad kotlem - topilo i v létě (tomu se předcházel uzavřením rozvodu topení hned u kotle). Předpokládal jsem, že bude vadný 3c ventil. Vyměnil jsem jej. Nyní, pokud kotel ohřívá vodu, tak je správně nastaven a do topení nic nejde. Nicméně problém nastane po tom, co se voda nahřeje a kotel přejde do "standby" režimu (S.30) - ventil se vždycky nastaví do středové polohy (oprava, hodnota 90 = 10% otevřený), a studená voda z topení začne ochlazovat vodu v bojleru a teplá voda z výměníku z bojleru ohřívá topení nad bojlerem. To je chování úplně k ničemu, krom toho, že se kotel spouští mnohem častěji a spotřeba plynu je násobně vyšší, tak to topí v místnosti, kde je termostat, takže v jiných mistnostech je zima, protože termostat nesepne topení. Bohužel jsem v příručce ani nenašel žádné patřičné nastavení. d.70 (nastaveni 3c ventilu) je na "0 = Normální režim". Jiné nastavení k 3c ventilu nevidím. Špatný firmware? Jde to nějak aktualizovat? Nebo je to standardní chování tohoto kotle? Díky za postřehy/tipy/rady.

pod čarou: Ještě mě překvapilo zapojení, které se mi zdálo špatné oproti schematu z instalační příručky - nicméně po správném zapojení podle příručky, ventil fungoval obráceně (ohřev vody přepnul 3c ventil na ohřev topení - to jsem vrátil zpět).

Upraveno autorem před 2 roky
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.