Kdy se vyplatí baterie u tarifu Elektřina pro soláry?

Rubriky:

Reklama
ZH Zbyněk Halousek @zby61 před více než rokem12.11.2022 08:17:01
Kdy se vyplatí baterie u tarifu Elektřina pro soláry?

Na toto téma se zde uvádí hodně pochybných informací, až lze nabýt dojmu, že někdo nechce radou pomáhat, ale škodit. Naštěstí to lze ale celkem slušně spočítat.

Rozdíl je v ceně, kterou budete platit za to, že část svojí spotřeby s ČEZem “vyměníte”. Od Vás přeteče a vy si ji vezmete zpět (časová souslednost není podmínkou, obojí ale musí nastat v rámci zúčtovacího období 1.1.-31.12.).

Předpoklady:
1) jste schopni znát cenu FVE o dané konfiguraci s baterií a bez ní
2) vaše FVE vyrobí alespoň tolik, kolik spotřebujete (pokud tohle neplatí, i tak to lze spočítat, ale tento výpočet zde neuvádím).

U konfigurace s baterií je samozřejmě zásadní, jakou má kapacitu. Pokud bude stejná (kWh) jako kWp vaší FVE, tak budete ročně vyměňovat cca 50% energie. Menší kapacita baterie nemá smysl. Pokud bude kapacita vaší baterie dvojnásobná a více, budete vyměňovat 30% energie. U konfigurace bez baterie je třeba počítat s vyměňováním cca 75-80% energie.

Uvedená čísla, 30, 50, 75 lze oponovat. Záleží na tom, zda jste ochotni přizpůsobit svůj denní rytmus tomu, jak svítí sluníčko a jak je nabitá baterie. Vítám příklady z praxe, s uvedením parametrů FVE (peak, baterie) a popisem denního rytmu, které mohou moje výpočty zpřesnit, respektive korigovat podle kontextu.

A teď tedy vzorová kalkulace. Předpokládejme spotřebu 6 MWh.Vyměňovat se tedy budou 2-3 MWh u bateriového systému a cca 4,5 MWh u bezbateriového systému. Uvažujme tedy rozdíl 2 MWh.

Cena za “výměnu” 2 MWh lze spočítat z ceníku. Jde o všechny položky, kromě fixních a hlavně kromě silové elektřiny. Přejdu teď na jednotku kWh.

U nejběžnějšího tarifu D02d je cena za kWh cca 2,80. Nejvyšší položkou je cena distribuce, 1,99. Druhá nejvyšší položka jsou poplatky za obnovitelné zdroje, 0,60.

Vyměnit 2 MWh u tarifu D02d tedy bude stát 5.600 Kč. Za 20 let to dělá 112.000 Kč. Pokud tedy rozdíl ceny FVE s baterií a bez baterie bude kupříkladu 48.000 Kč (baterie jen za 64.000 Kč - nepravděpodobné, ale k cenám baterií se nebudu vyjadřovat), tak právě tuto částku ušetříte. Ročně 2.400, měsíčně 200. V úvahu je ale třeba vzít i životnost baterie 20 let a degradaci kapacity v průběhu let.

Pokud je tedy u tarifu D02d rentabilita baterie teoreticky možná (jakkoliv malá a riskantní), u některého ze speciálních tarifů, jako pro tepelné čerpadlo je vyloučená. Cena za distribuci je u tarifů jako D57d jen cca 0,30 za kWh. Cena vyměňované MWh je pak cca 1000 Kč. V našem příkladu s vyměňovanými 2 MWh jde tedy o 24.000 Kč za 20 let. Za takovou cenu jistě není možné baterii alespoň 6 kWh v žádném případě pořídit.

Pořízení baterie u systému, který bude provozován s tarifem Elektřina pro soláry dává smysl jako ochrana při výpadcích. U nich si musí každý sám zvážit riziko jejich výskytu a jakou cenu je ochoten zaplatit za to, že ho systém s baterií částečně ochrání.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

31 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.