Jaký zvolit systém, když panely jsou "daleko" od rozvaděče?

Rubriky:

Reklama
JB Jan Bruthans @jan.bruthans před více než rokem15.11.2022 09:09:37
Jaký zvolit systém, když panely jsou "daleko" od rozvaděče?

Uvítám radu, jaký zvolit systém - mám stodolu cca 30m od hlavního rozvaděče, na její střechu se mi vejde panelů co jen srdíčko žádá a peněženka unese... Nicméně je těch cca 30 m od rozvaděče. V tuto chvíli je k rozvaděči připojena kabelem CYKY 5x4, s vlastním podružným rozvaděčem ve stodole. Stodola není vytápěná, nicméně její součástí je zděná dílna (tedy teploty "ne-jak-ve-stodole", ale mrznout tam občas může).
Je mi jasné, že se kopání asi nevyhnu, nicméně samozřejmě by to byl příjemný bonus...
Zatimní představa je 10kWp panely a 15kWh baterie, s výhledem rozšířit panely, až by byla příležitost a peníze - třeba i na 20kWp. Sice elektřinou netopíme, ale objekt je velký a ročně sežere přes 10MW.

Co jsem zatím pochytil, nabízí se varianty:
- hybridní měnič ve stodole, tamtéž baterky, v hlavní skříni stačí měřák na výstupu z objektu (watmetr se tomu říká?) a propojit tento měřák sdělovacím vodičem s měničem
- kabely od panelů vést výkopem až k hlavnímu rozvaděči, tamtéž hybridní měnič a baterky (naštěstí mám pod hlavním rozvaděčem takový zapomenutý sklep, přímo pod obytnými místnostmi - tedy tam nemrzne...)
- ve stodole "jednoduchý 3F měnič", který bude krmit existující vedení a u rozvaděče další měniče Victron a baterky

Co z toho byste zvolili, případně máte nějaký lepší nápad? Děkuju...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

21 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.