Regulace vytápění bytu s elektrickým kotlem

Rubriky:

Reklama
MN Marek Nebyla @marek_ne před více než rokem18.11.2022 12:05:19
Regulace vytápění bytu s elektrickým kotlem

Dobrý den.

Potřeboval bych poradit a vyjasnit si regulaci vytápění přes termostat.
V současné době v bytě topíme elektrickým kotlem Protherm Ray 12 KE, voda se rozvádí do radiátorů s "hloupými" termostatickými hlavicemi. Kotel je doplněný o ekvitermní čidlo. Při uvedení do provozu nám technik poradil, ať si topení nastavíme tak, že si termostatické hlavice nastavíme na stupeň 4 nebo 5 (5 je maximum) a teplotu nastavíme nastavením vhodné ekvitermní křivky na kotli. Teď to dělám tak, že jsem si našel nějakou křivku, která nám vyhovuje a zvládá naše požadavky a na hlavicích si nastavíme skutečnou teplotu, kterou chceme, např. stupeň tři.
Chtěl bych ale doplnit soustavu o termostat, abych si mohl například nastavit, že v noci teplota klesne o 2°C. Nebo když jedeme na dovolenou nebo na víkend pryč, tak bych si zase nastavil požadovanou teplotu, a že by se např. dvě hodiny před předpokládaným návratem začalo topit na naši obvyklou teplotu. Není mi ale jasné, jak bude termostat ovládat vytápění, respektive kotel. Přenastaví termostat ekvitermní křivku, nebo ekvitermní křivka zůstane stejná a bude se jen řídit zapínaní a vypínaní topení? A jak půjde dohromady rozdílné nastavení teplot u termostatu a u hlavic? Když např. bude hlavice nastavená na 20°C a termostat bude mít nastaveno na noc 18°C, tak se bude termostat. hlavice víc a víc otevírat, aby kompenzovala méně tepla proudícího do radiátoru?
Pak je tu výběr termostatu. Když mám ekvitermní čidlo připojené přímo na kotel, stačí mi obyčejný termostat bez ekvitermu? A co si myslíte o chytrých termostatech a termostatický hlavicích?

Budu moc rád za jakékoliv rady a tipy.

Děkuji

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.