Jak řešit hlučné radiátory při vysokém průtoku vody

Rubriky:

Reklama
JF Jaroslav Fišer @jaroslav.fiser před více než rokem18.11.2022 13:40:16
Jak řešit hlučné radiátory při vysokém průtoku vody

Dobrý den, potřeboval bych radu pro absolutního laika.
V našem starším dvougeneračním domku (vytápění plynem, kondenzační kotel Viessman Vitodens 100, radiátory plechové, ventily Heimeier, v koupelně podlahové topení) jsem instaloval chytré termohlavice. Vlastní systém regulace funguje velmi dobře, ale mám problém s nadměrným hlukem v otopné soustavě. V okamžiku, kdy regulace začne přiškrcovat nebo dokonce zcela uzavře několik vyhřátých místností, ale v ostatních pokojích se má stále topit, vzroste enormním způsobem hluk v otopné soustavě. A to takovým způsobem, že zejména v ranních hodinách, když v nějaké místnost vychladne až příliš, je schopen hluk vzbudit prakticky všechny členy domácnosti. Navíc někteří členové domácnosti vstávají dřív než ostatní a i pro ně je třeba někde začít topit dřív. Když se ale topí ve většině místností, tak s hlukem problém není.
Snažil jsem se to různě ladit, ale bez většího úspěchu.
Nejdřív jsem vyměnil v celém bytě komplet ventily u radiátorů. Ty původní byly už stejně špatné, některými už nešlo ani otočit.... To bohužel nepomohlo.
Zkusil jsem proto snížit průtok vody v radiátorech pomocí nastavení ventilů přímo na radiátorech, ale aby to snížilo hluk na rozumnou úroveň, musím stáhnout většinu ventilů obvykle až na stupeň 2 (z šesti). To ale znamená, že se zase řádně neprohřeje radiátor (vratka z radiátoru je studená nebo vlažná) a v místnosti je chladno.
Pátral jsem, jestli kotel nenabízí možnost regulace otáček čerpadla, ale bohužel to nejde.
Odpouštěl jsem vodu z otopného systému, zda ji tam náhodou není zbytečně moc a nevytváří zbytečný tlak. Ani to nepomohlo.
Zkoušel jsem i "přiškrtit" ventil přímo pod kolem, aby se snížil celkový průtok vody v potrubí. Aby to mělo pozorovatelný vliv na hlučnost, musel bych ho ale přiškrtit minimálně na 40 procent běžné hodnoty (tzn snížit průtok o 60 %). To ale bohužel způsobí, že se málo vyhřívá koupelna, která je na konci nejdelší větve otopného systému.
Ještě bych chtěl podotknout, že v domě máme tuším 3 hlavní větve topné soustavy (nebo nevím jak to formulovat lépe). Hluk se nese téměř celým systémem, tedy i do místností, ve kterých je zrovna radiátor uzavřen. Zjistil jsem však, že jedna z větví, na které se nachází pět místnosti, je výrazně hlučnější než dvě ostatní. Pokud mají všechy tyto místnosti radiátory vypnuté, v ostatních dvou větvích ten hluk tak velký není. Stačí ale, aby byl jen jeden z radiátorů otevřený, a hluk je opět slyšet.
Měli byste nějakou radu, jak ten nadměrný hluk eliminovat? V noci to vyloženě obtěžuje, ale ani přes den ten akustický "tlak" není příjemný.
díky moc za tipy.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejlépe hodnocené

Nejnovější příspěvky

74 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.