Dobrý den všem,
prosím o radu s podlahovým vytápěním. Koupil jsem byt po "rekonstrukci", při níž došlo k náhradě otopných těles teplovodním vytápěním. Bohužel neměli majitelé šťastnou ruku s výběrem realizační firmy.
Stávající stav - podlahové topení s velmi nestejnoměrnou délkou smyček, v nejchladnější rohové místnosti je suverénně nejdelší smyčka. Celková podlahová plocha bytu je cca 140m2. Krom podlahového topení je pouze otopný žebřík v koupelně, jiná topná tělesa v bytě nejsou. Kotel kondenzační plynový o Junkers ZBS 3-15. Stávající zapojení je asi patrné z příloh, regulace je pouze manuální.
Problémy: 1) nedostatečný topný výkon nejdelší smyčky podlahového topení
2) nefunkční průtokoměry (namontované na návrat, nikoliv na vtok) a z toho plynoucí téměř nemožnost vyvážení systému
3) z mého pohledu nevhodné navržení systému pro kondenzační kotel s čistě podlahovým topením, bez kombinace s radiátory
Šlo by to vyřešit tak, že by se:
a) odmontovalo oběhové čerpadlo z rozdělovače a zaslepil se
b) odmontoval termostatický ventil z rozdělovače a pouze se přemostil
c) stávající čerpadlo by se přidalo "sériově" s kotlovým (které samo o sobě zajistí průtoky max. do 0.5l/s ve všech větvích), pravděpodobně někam před "vstupní" červený ventil
d) doplnil havarijní termostat do systému nastavený cca. na 55st. C
Předpokládám, že by potom regulace i nadále fungovala manuálně nastavením teploty na kotli (výhledově po výměně kotle ekvitermní), měly by fungovat průtokoměry i stran nastavení průtoků a zároveň by díky dvojici čerpadel byla dostatečná rezerva výkonu čerpadel pro značný tlakový spád dlouhého potrubí s tím, že krátká potrubí by byla zregulována průtokoměry. Zároveň předpokládám podstatně menší cyklování kotle. S poklesem teploty otopného žebříku jsem smířen a vůbec mi nevadí.
Lze to takto udělat nebo je to úplná blbost? Možnost pozvat odborného topenáře jsem po oslovení 6ti firem vzdal, pokud se nejedná o nový systém, tak nemají zájem - moc zakázek, navíc celkem chápu, že se jim nechce se s "podrbaným" systémem babrat...
17 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení