Podlahové topení - špatný návrh

Rubriky:

Reklama
JL Jan Látal @jan.latal před více než rokem21.11.2022 16:08:19
Podlahové topení - špatný návrh

Dobrý den všem,
prosím o radu s podlahovým vytápěním. Koupil jsem byt po "rekonstrukci", při níž došlo k náhradě otopných těles teplovodním vytápěním. Bohužel neměli majitelé šťastnou ruku s výběrem realizační firmy.
Stávající stav - podlahové topení s velmi nestejnoměrnou délkou smyček, v nejchladnější rohové místnosti je suverénně nejdelší smyčka. Celková podlahová plocha bytu je cca 140m2. Krom podlahového topení je pouze otopný žebřík v koupelně, jiná topná tělesa v bytě nejsou. Kotel kondenzační plynový o Junkers ZBS 3-15. Stávající zapojení je asi patrné z příloh, regulace je pouze manuální.
Problémy: 1) nedostatečný topný výkon nejdelší smyčky podlahového topení
2) nefunkční průtokoměry (namontované na návrat, nikoliv na vtok) a z toho plynoucí téměř nemožnost vyvážení systému
3) z mého pohledu nevhodné navržení systému pro kondenzační kotel s čistě podlahovým topením, bez kombinace s radiátory

Šlo by to vyřešit tak, že by se:
a) odmontovalo oběhové čerpadlo z rozdělovače a zaslepil se
b) odmontoval termostatický ventil z rozdělovače a pouze se přemostil
c) stávající čerpadlo by se přidalo "sériově" s kotlovým (které samo o sobě zajistí průtoky max. do 0.5l/s ve všech větvích), pravděpodobně někam před "vstupní" červený ventil
d) doplnil havarijní termostat do systému nastavený cca. na 55st. C

Předpokládám, že by potom regulace i nadále fungovala manuálně nastavením teploty na kotli (výhledově po výměně kotle ekvitermní), měly by fungovat průtokoměry i stran nastavení průtoků a zároveň by díky dvojici čerpadel byla dostatečná rezerva výkonu čerpadel pro značný tlakový spád dlouhého potrubí s tím, že krátká potrubí by byla zregulována průtokoměry. Zároveň předpokládám podstatně menší cyklování kotle. S poklesem teploty otopného žebříku jsem smířen a vůbec mi nevadí.

Lze to takto udělat nebo je to úplná blbost? Možnost pozvat odborného topenáře jsem po oslovení 6ti firem vzdal, pokud se nejedná o nový systém, tak nemají zájem - moc zakázek, navíc celkem chápu, že se jim nechce se s "podrbaným" systémem babrat...

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

17 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.