Ztráty větracími průduchyDobrý den,
mám novostavbu domu kategorie B. Ytong statik 375mm, 14cm EPS, v podlaze 12cm EPS a ve stropech 320mm vaty, trojskla. Izolace tedy slušné, ale můj problém je, že dům je děravý jako švýcarský sýr. V garáži (součást domu) jsou dva průduchy skrz fasádu DN125 úhlopříčně přes místnost - trvalý průvan. Zde to ještě chápu, nejspíš slouží k odvětrání případných zpoldin (u mě irelevantní, auto tam neparkuji). Dále mi bylo projektantem sděleno, že z hygienických důvodů nelze mít v domě nevětranou místnost. Takže kumbál pod schodištěm má průduch skrz fasádu DN110, je tam zima jako prase a ještě je ochlazováno celé (betonové) schodiště. To samé v technické místnosti jenom v DN125 (je zde bojler, plynový kond. kotel). Ve všech takto větraných místnostech je citelná zima (rozdíl třeba 6°C). V technické místnosti mi navíc nízká teplota užírá z efektivity bojleru a kotle, kdy část tepla pošlu dírou ve zdi ven.
Otázka je zda to lze nějak řešit. Např. ucpat otvory a místo nich použít malé průduchy do interiérových dveří. Výměna vzduchu v celém domě je řešená ručně, cca. 3x denně otevřeme vše a dům se pěkně vyvětrá (je patrový, takže se vytvoří slušný průvan). Lze to, nebo mají průduchy ještě nějaký hlubší význam, který mi není znám?