TZB-info - Přerušovaný způsob vytápění…
Přerušovaný provoz vytápění on-off ovlivňuje spotřebu tepla pro vytápění rodinného domu. U méně tepelně izolovaného domu jsou ztráty z přetápění na úrovni přibližně 10,2 % roční potřeby tepla a u…
Dobrý den,
potřebovala bych poradit, jak optimálně zregulovat teplotu během celého dne, tak aby došlo k úsporám při topení kondenzačním kotlem. Někde jsem četla, že když člověk není doma, klidně může nechat spadnout teplotu na 16 stupnů, a pak to dotopit. Jinde zase, že je lepší nechávat celý den konstatní teplotu a průběžně to dotápět. Vzhledem k současné energetické situaci bychom rádi snížili spotřebu plynu... Už jsme i snížili teplotu, ale myslím, že to není optimální, nyní to máme takto, když jsme doma:
přes den 18,5 stupnů, večer před spaním se sníži na 18 a na noc je nastavena na 17,5
Topení má sertvačnost, takže někdy pak je teplota v místnosti 19,5 a pak to spadne na 18 a spustí se kotel
Zajímalo by mě, jak v této době, na kolik stupňů vytápíte přes den a v noci, když jste doma a nakolik když doma nejste? My jsme teplotu snížili, ale se s níženou teplotou stoupá vlhkost v místnosti, která nesvědčí střešním oknům. I když větráme a topíme, tak je podle mě těch 17,5 stupně pro ně prostě na noc málo a začnou se rosit. Když jsem jim zatopila na 21, tak se jim to líbilo :)
Jde mi o to, jak vybalancoat teplotu skrz den, aby se nepřetápělo, snížila se teplota k současnému energetickému stavu, abychom ušetřili za topení, ale zároveň aby netrpěl rodinný domeček vyšší vlhkostí a tím pádem i např. rosení oken.
děkuji
Děkuji, vlhkosti si hlídáme na 50%, pokud vhlkost více stoupne tak případně nárazově více přitopíme a odvětráme ji.
před 2 roky
To že teplota ještě stoupá po vypnutí termostatu znamená že ještě topíte zbytečně teplou vodou. Také souhlasím že si…
před 2 roky
a zarosene okna pripadne plesen na stenach mate ako bonus, omluvam sa, ale nedalo mi.
před 2 roky
51 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení